Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
31. marca 2023 o 7:49
Čas čítania 0:41

Slováci nemajú záujem: 5 000 cudzincov u nás dostane národné víza, aby sa uchádzali o tieto pracovné pozície

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Právny rámec, ktorý ministerstvo vytvorilo, umožňuje jednoduchšie udeľovanie národných víz pre cudzincov.

Na Slovensku dlhodobo čelíme nedostatku vodičov autobusov a kamiónov. Vláda teraz schválila nariadenie na obnovu udeľovania národných víz pre občanov niektorých tretích krajín, informovalo o tom ministerstvo práce na Facebooku. 

Cieľom návrhu ministerstva je sprístupniť pracovné príležitosti pre cudzincov na Slovensku. Nové nariadenie sa týka povolaní, o ktoré Slováci roky nejavia výrazný záujem. Na voľné pracovné pozície však krajina ľudí potrebuje. „Vodiči sú nevyhnutnou súčasťou pre plynulý chod domácich a zahraničných dodávateľsko-odberateľských vzťahov a kritickú infraštruktúru,“ zdôraznilo ministerstvo. 

Nový právny rámec umožní jednoduchšie udeľovanie národných víz pre cudzincov z vybraných tretích krajín.

V tomto roku Slovensko udelí najviac 150 národných víz pre cudzincov v povolaní vodič autobusu a najviac 5 000 národných víz pre vodičov kamiónu. Nové kvóty odrážajú vývoj na pracovnom trhu. „Nariadenie tak umožňuje naplnenie polovice voľných pracovných miest v povolaní vodič kamiónovej dopravy a takmer tretiny na pozícii vodič autobusu,“ spresňuje ministerstvo. 

8. októbra 2024 o 16:00 Čas čítania 5:38 Hnutie AllatRa: V penzióne na Domaši sa vraj guru Danilov stretáva s „nebeskými vtáčikmi“, ženami, ktoré prinášajú kozmickú silu Hnutie AllatRa: V penzióne na Domaši sa vraj guru Danilov stretáva s „nebeskými vtáčikmi“, ženami, ktoré prinášajú kozmickú silu

Novým nariadením môžu národné víza na účel zamestnania získať občania Bieloruska, Srbska, Severomacedónskej republiky, Bosny a Hercegoviny, Čiernej Hory, Gruzínska, Arménska, Moldavska, Ukrajiny, Kirgizska, Kazachstanu, Turkménska, Tadžikistanu, Uzbekistanu a Azerbajdžanu.

Domov
Zdieľať
Diskusia