Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko TASR
30. marca 2023, 11:41
Čas čítania 0:35

Pozor, na trhu sa objavila nebezpečná kozmetika. Hygienici varujú Slovákov, aby sa vyhli týmto výrobkom so zakázanými látkami

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Spotrebitelia by urýchlene mali prestať používať štyri produkty, ktoré môžu byť dostupné aj na slovenskom trhu.

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky upozorňuje na viacero nebezpečných kozmetických výrobkov. Obsahujú zakázanú látku butylphenyl methylpropional alebo hydroquinone. Do systému EÚ na rýchlu výmenu informácií o nebezpečných nepotravinových výrobkoch (Safety Gate RAPEX) ich nahlásili kontrolné orgány v Českej republike, v Taliansku a v Írsku. Informoval o tom Marek Eliáš z odboru komunikácie ÚVZ SR.

Ide o vodu po holení Herbs of Bulgaria a šampón na vlasy Shampoo per capelli secchi professional. Obsahujú zakázanú látku butylphenyl methylpropional, ktorá môže podľa hygienikov poškodiť reprodukčný systém a spôsobiť senzibilizáciu pokožky.

Upozornili tiež na olej na zosvetlenie pokožky Caro White Lightening Oil a pleťové mlieko na zosvetlenie pokožky Caro white lightening Beauty Lotion. Výrobky obsahujú látku hydroquinone. Podľa úradu je určená na profesionálne použitie a môže sa používať do výrobkov na nechtový dizajn. Zároveň výrobky môžu spôsobiť kožné alergie.

Väčšina uvedených výrobkov sa predáva prostredníctvom e-shopov, môžeš ich však nájsť aj v klasických predajniach.

Nebezpečná kozmetika
Nebezpečná kozmetika Zdroj: uvzsr.sk
Domov
Zdieľať
Diskusia