Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko TASR
30. marca 2023, 7:35
Čas čítania 0:32

Skvelá správa pre mamičky. Slovensko chce zjednodušiť podmienky na priznanie materskej, tejto skupine žien by to pomohlo

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Poslanci strany SaS do parlamentu predložili návrh novely zákona, ktorá by mohla uľahčiť život tisíckam žien.

Nárok na materské má poistenka, ak v posledných dvoch rokoch pred pôrodom bola nemocensky poistená najmenej 270 dní.

Do tejto lehoty by sa mohol započítať aj čas štúdia na strednej a vysokej škole, ak štúdiom získala poistenka príslušný stupeň vzdelania. Vyplýva to z návrhu novely zákona o sociálnom poistení skupiny poslancov SaS, ktorý Národná rada SR posunula v stredu do druhého čítania.

„Cieľom predkladaného návrhu zákona je rozšírenie okruhu poistenkýň, ktoré majú nárok na materské, s dôrazom na tehotné ženy a matky tesne po ukončení štúdia. Tento krok môže slúžiť ako motivácia najmä mladých žien k materstvu po úspešnom skončení strednej alebo vysokej školy,“ vysvetlili predkladatelia v dôvodovej správe.

Návrhom tak chcú zlepšiť možnosti žien na skĺbenie rodičovstva s pracovným životom. Novela zákona by obzvlášť podporila skupinu vysokoškolsky vzdelaných žien. Účinnosť zákona navrhujú poslanci od 1. januára 2024.

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. Zdroj: Unsplash/Paul Hanaoka
Domov
Zdieľať
Diskusia