Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ivan Koribanič
29. apríla 2023, 16:30
Čas čítania 5:48

Rus Dmitrij bojuje za Ukrajinu: Vagnerovci mali ukrajinské uniformy aj nášivky. Bol to chaos, nevedeli sme, proti komu bojovať

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Na Ukrajine sú medzi vojakmi, záchranármi či hasičmi veľmi populárne nášivky. Dávajú si ich na uniformy, no za takmer každou nášivkou sa skrývajú aj originálne ľudské príbehy. V tomto článku si prečítaš o niektorých z nich.

Majú svoje miesto na nepriestrelných vestách, prilbách, tričkách, bundách, mikinách. Delia sa na tie, ktoré si môžeš bežne kúpiť v obchode, a na tie, ktoré sú jedinečné, prislúchajúce konkrétnej jednotke alebo zložke. 

Nášivky sú na Ukrajine vecou, ktorá pomáha udržiavať pozitívne psychické nastavenie nielen medzi vojakmi, ale aj medzi záchranármi či hasičmi. Treba si to predstaviť ako malý a nevinný trend.

Nášivky.
Nášivky. Zdroj: Refresher/Ivan Koribanič


Ich správne umiestnenie je na ľavom ramene a spoznáš podľa nich, o koho ide. Za každou nášivkou sú jedinečné ľudské príbehy. V Refresheri nám vojna na Ukrajine nie je ľahostajná. Venujeme sa jej nepretržite od vypuknutia celoplošného konfliktu. Sériu reportáží či rozhovorov si môžeš prečítať tu. Ak sa ti podobný obsah páči, pridaj sa do klubu Refresher+.

Zmŕtvychvstanie

Hoci je Dmitrij etnickým Rusom, svoje dlhoročné vojenské skúsenosti sa rozhodol uplatniť v ukrajinskej armáde. Dôvod je jednoduchý – potreba stáť na správnej strane. Dmitrij našiel počas vojny uplatnenie v 49. brigáde Karpatská Sič, kde strávil niekoľko mesiacov. 

49. brigáda Karpatská Sič bola v minulosti spájaná s extrémizmom, no prešla výraznými reformami a očistou od radikálov. V súčasnosti patrí pod ZSU (Ozbrojené sily Ukrajiny). Pôsobí v nej viacero českých vojakov, ale aj Kanaďan, Brazílčan či Španieli. Pred uplynulým letom držala Karpatská Sič front v okolí mesta Izium v Charkovskej oblasti. V súčasnosti pôsobí v Doneckej oblasti. Medzi vojakmi pôsobí aj český medik Pavel, rozhovor s ním si môžeš prečítať tu.

„V mojej jednotke mi chlapi dali vyrobiť túto nášivku. Je jedinečná,“ spomína. Následne dodáva, že neskôr prešiel do tankovej brigády. S ňou šiel brániť Soledar, kde takmer prišiel o život. 

Nášivka z Karpatskej Siče.
Nášivka z Karpatskej Siče. Zdroj: Refresher/Ivan Koribanič

„Ten je mŕtvy, nemá šancu prežiť,“ boli jedny z mála slov, ktoré si Dmitrij pamätá a ktoré nad ním vyniesol medik. Cez prilbu mu chvíľu predtým preletel šrapnel z delostreleckého granátu. Ten mu vzal časť lebky, ľavé oko, očnicu a ľavú časť sánky. 

2. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 3:12 Rusko verbuje do vojny mužov z Nepálu a Indie. Prídu o peniaze a skončia bojovať na Ukrajine Rusko verbuje do vojny mužov z Nepálu a Indie. Prídu o peniaze a skončia bojovať na Ukrajine

„Ale moji chlapci ma odtiaľ aj tak vzali a odniesli do bezpečia,“ spomína. Nasledoval kolotoč medzi nemocnicami po celej Ukrajine, kde postupne dostal potrebné operácie. 

Počas prvého stretnutia od zranenia si Dmitrij spomína, ako osudný deň vyzeral. „Oproti nám boli vagnerovci, všetci v ukrajinských uniformách, topánkach. Mali naše nášivky. Bol to veľký chaos, človek nevedel, proti komu má bojovať,“ vraví. Sebaľútosť však v monológu nemá najmenšie miesto. „Namiesto oka si dám zameriavač s približovaním, aby som na nich nabudúce lepšie videl,“ smeje sa Dmitrij.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 133222 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako dopadol Dmitrijov príbeh a čo sa mu stalo osudným.
  • Prečo Ukrajina stavia na schopnosti mladých veliteľov.
  • Aký je príbeh veliteľa Timura z Kosťantynivky.
  • Ako vyzerá práca vojenskej polície.
  • Prečo bude Jurovým susedom padať omietka zo stropu.
  • Ako vyzerali prvé dni vojny z pohľadu inštruktora, ktorý zaúčal teritoriálnu obranu.
  • Ako dopadlo „safari“ na ruských diverzantov.
Domov
Zdieľať
Diskusia