Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová TASR
8. marca 2023, 20:11
Čas čítania 0:39

Inflácia v tejto krajine dosiahla takmer 100 % a stále rastie

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Medziročný rast spotrebiteľských cien v Argentíne dosiahne tento rok 99,9 %. Dôvodom neustáleho rastu inflácie je pokračujúca finančná a sociálna kríza v krajine.

Inflácia v Argentíne by mohla tento rok zrýchliť na takmer 100 %. Uviedli to analytici v najnovšom prieskume argentínskej centrálnej banky. 


Analytici najnovšie predpokladajú, že medziročný rast spotrebiteľských cien v Argentíne dosiahne tento rok 99,9 % oproti inflácii na úrovni 94,8 % v minulom roku. To je viac, než odhadovali v prieskume z minulého mesiaca, keď počítali so zrýchlením tohtoročnej miery inflácie na 97,6 %. Najnovší prieskum sa uskutočnil od 24. do 28. februára a zúčastnilo sa na ňom 40 analytikov.


Dôvodom je pokračujúca finančná a sociálna kríza v krajine. V januári dosiahla medziročná miera inflácie v Argentíne 98,8 % a v medzimesačnom porovnaní vzrástli spotrebiteľské ceny o 6 %. Analytici odhadujú, že za február sa rast spotrebiteľských cien oproti januáru zrýchlil o 6,1 %.


Navyše v novom prieskume očakávajú tento rok stagnáciu argentínskej ekonomiky, zatiaľ čo pred mesiacom ešte ekonómovia počítali s miernym rastom o 0,5 %. Zároveň predpokladajú ďalšie oslabenie argentínskej meny. Ako uviedli, kurz argentínskeho pesa oproti doláru by sa mal ku koncu tohto roka oslabiť na 330,47 ARS/USD.

Inflácia, Argentína
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia