Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
1. marca 2023 o 6:49
Čas čítania 0:38

Rusko vraj má iba jednu továreň na tanky, ktorá už nestíha vyrábať. Mesačne vyprodukuje iba malú hŕstku techniky

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Britský týždenník The Economist uviedol, že počas druhej svetovej vojny dokázal Sovietsky zväz produkovať až tisíc tankov mesačne. Teraz sa Rusko zmôže len na dvadsať.

V 40. rokoch minulého storočia dokázal Sovietsky zväz vyrobiť až tisíc tankov mesačne. Rusko sa však momentálne pri produkcii vojenskej techniky trápi. K dispozícii má jedinú továreň, ktorá dokáže vyprodukovať približne dvadsať tankov mesačne, uvádza The Economist.

Ruská federácia má v súčasnosti k dispozícii jediný priemyselný komplex UralVagonZavod, ktorý postavili ešte v 30. rokoch dvadsiateho storočia. Ten je údajne jedným z najväčších výrobcov tankov na svete s približne 30-tisíc zamestnancami, dodáva časopis Fortune.

Napriek tomu dokáže mesačne priemyselný podnik vyrobiť tanky len v dvojciferných číslach, dodáva The Economist s odvolaním sa na ruské noviny Novaya Gazeta.

Takéto čísla ani zďaleka neodrážajú reálny dopyt ruskej armády. Ten má byť až desaťnásobne vyšší. Rusko stráca na Ukrajine približne 150 tankov mesačne, tvrdí analýza open source spravodajskej platformy Oryx. Od februára 2022 stratilo 1 779 tankov.

Produkciu komplexu UralVagonZavod ovplyvňuje množstvo faktorov ako nedostatok dielov či nedostatočná modernizácia závodu. V dôsledku toho sa Rusko čoraz viac spolieha na obnovu starších tankov, ktorých má v skladoch tisíce.

Ilustračné foto.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Wiki Commons/Ministry of Internal Affairs of Ukraine
Domov
Zdieľať
Diskusia