Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
28. februára 2023 o 7:20
Čas čítania 0:48

Veľká automobilka vraj na Slovensku chystá výrazné prepúšťanie. Až 500 zamestnancov sa bojí, že čoskoro príde o prácu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Automobilka Stellantis chce podľa vlastného stanoviska dotknutým zamestnancom ponúknuť alternatívu.

Trnavská automobilka sa podľa predstaviteľov odborov chystá od 1. apríla prepustiť približne 500 zamestnancov.

Automobilka Stellantis však podľa portálu tvnoviny.sk hovorí len o transformácii podniku. Spoločnosť sa vraj iba začala pripravovať na nový výrobný program, dočasne zruší výlučne víkendovú zmenu a dotknutým zamestnancom navyše ponúkne len alternatívu.

Bližšie nešpecifikované hromadné prepúšťania v sektore pritom dokonca eviduje už aj úrad práce, a tak medzi zamestnancami narastá nervozita. 

Víkendová zmena, v ktorej pracuje približne 600 zamestnancov, by v Trnave mala skončiť na obdobie približne 1,5 roka. Automobilka hovorí o tom, že závod si chce víkendových zamestnancov ponechať v inom režime. 

Automobilka Jaguar.
Automobilka Jaguar. Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Odbory a automobilka to vidia rozdielne

O perspektíve hromadného prepúšťania vraj hovorí interný dokument, podľa ktorého automobilka oslovila odbory so žiadosťou o prerokovanie prepúšťania ešte v januári.

26. júla 2024 o 16:23 Čas čítania 4:02 Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra

„Zamestnávateľovi sme ponúkli niekoľko možností, aby sa zachovala aj trojzmenná výroba, a takisto, aby zostala aj víkendová zmennosť. Na všetky naše návrhy sme dostali odpoveď, že nie, to sa tak nedá spraviť,“ píšu odbory.

Podľa hovorcu Stellantisu Michala Niča má automobilka záujem o každého zamestnanca a vraj už všetci dostali ponuku na porovnateľnú pozíciu. „Je pre nás prioritou, aby čo najviac skúsených zamestnancov prešlo na trojzmenku alebo sa zaškolilo na nový projekt. V súčasnosti prebiehajú pohovory,“ ubezpečuje.

Domov
Zdieľať
Diskusia