Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Lukáš Čelka
28. februára 2023, 11:00
Čas čítania 2:49

Vojak točí bojové misie na Ukrajine z pohľadu prvej osoby. Videá realisticky ukazujú smrť aj utrpenie, ktoré prináša vojna

Kategória:
Zaujímavosti
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Hoci videá môžu na prvý pohľad pripomínať akčné FPS hry, ide o trpkú realitu. Každý jeden výbuch a zásah totiž môže znamenať stratu skutočného ľudského života.

Výbuchy všade naokolo a smršť lietajúcich guliek, ktoré ťa môžu zasiahnuť a v sekunde ukončiť tvoj život. Chaos a napätie na fronte sa dá krájať. Pocity adrenalínu nárazovo strieda radosť a eufória po zneškodnení nepriateľských jednotiek. To je skutočná vojna.

Len čo si jednotky vydýchnu, že sa z misie na rozdiel od nepriateľa vrátili živí a po vlastných, prepadne ich myšlienka, že o pár hodín ich to čaká opäť. Tentokrát však nemusia mať toľko šťastia, aby sa dokázali z bojiska vrátiť.

Presne takúto krutú a chaotickú realitu vojny prezentuje na svojom youtubovom kanáli Civ Div Američan, veterán námornej pechoty. Ide o vojaka dobrovoľníka, ktorý bojoval v Sýrii v rámci kurdských milícií YPG, v jednotkách YBS v Iraku a momentálne bráni Ukrajinu po boku ukrajinských špeciálnych jednotiek SPETSNAZ.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Civ Div (@civdivision)

Vojak si pôvodne založil kanál, ktorého účelom bolo vzdelávať aktívne jednotky a radiť budúcim vojakom, ako vstúpiť do armády – prípadne zabehnutým, ako z nej odísť. Obsah videí z frontu však zaujal aj ľudí mimo vojska, a to napriek tomu, že vôbec nie je jednoduché sa naň pozerať. Hoci zábery z pohľadu prvej osoby môžu pripomínať „let’s play“ akčnej hry – hlavným aktérom v nich ide o skutočné životy. S týmto vedomím môže divákovi v mnohých okamihoch prebehnúť mráz po chrbte.

„Okno“ do nemilosrdnej vojny na Ukrajine

Strieľanie rakiet na bojové vozidlo BMP ruských jednotiek, vyhladzovanie nepriateľských základní aj náročné prieskumové misie. Toto všetko nájdeš na kanály Civ Div, a to priamo na záznamoch z prvej ruky od nasadených vojakov.

8. apríla 2024, 19:00 Čas čítania 8:10 Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov

Viaceré niekoľkominútové videá ukazujú, ako v realite fungujú vojenské prestrelky, ukrývanie sa pred útokmi nepriateľských dronov či priame strety s Rusmi. Kanál dokonca obsahuje aj záznamy z kompletných misií, ktoré Američan na Ukrajine absolvoval. Mnohé z nich obsahujú cenzurované krvavé fotografie zachytávajúce zranenia členov ukrajinskej armády.

Na záznam bola dokonca zachytená aj posledná misia Američana, ktorý pre zdravotné komplikácie musel z Ukrajiny odcestovať. „Je naozaj úbohé odísť z vojny, kým ešte prebieha. Išlo o spoločné rozhodnutie s mojím tímom, ktoré sme museli spraviť kvôli môjmu fyzickému zdraviu. Po návrate z nemocnice a opätovnom vykonávaní misií sa mi vrátil zápal pľúc a robil mi problémy s nasadením v prvej línii,“ vysvetlil vojak odchod z vojny v príspevku na svojom instagramom profile.

Hoci po odchode poznamenal, že svoj voľný čas bude venovať svojej rodine a priateľom, na ktorých si za posledné dva roky pre zahraničné misie nenašiel čas, na Ukrajinu sa o niekoľko mesiacov opäť vrátil. Aktuálne preto opäť publikuje videá z prvej línie.

Okrem vlastných záznamov nájdeš na Američanovom kanáli aj videá natočené inými vojakmi bojujúcimi na Ukrajine, či už na frontoch v Bachmute, alebo Charkove. Vojak takisto publikuje vlogy, v ktorých vysvetľuje, ako to na fronte skutočne vyzerá, a opisuje ruské vojnové zločiny.

Byť bojovníkom je poslanie

Mnoho ľudí určite nedokáže pochopiť, prečo je človek cudzinec ochotný dobrovoľne sa zapojiť do vojny zahraničnej krajiny a riskovať svoj život. Američan však tvrdí, že má na to svoje osobné dôvody.

2. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 3:12 Rusko verbuje do vojny mužov z Nepálu a Indie. Prídu o peniaze a skončia bojovať na Ukrajine Rusko verbuje do vojny mužov z Nepálu a Indie. Prídu o peniaze a skončia bojovať na Ukrajine

„Po odchode z námornej pechoty som mal pocit, akoby som nedokončil svoje poslanie. Tento pocit nevyužitia svojho potenciálu sa u mňa ešte viac prehĺbil, keď som si prečítal správy o tom, čo sa deje na Ukrajine, o jezídoch v Iraku či o kampani ISIS. Nemohol som to nechať tak, a preto som vstúpil do civilnej divízie,“ vysvetľuje vojak v príspevku na svojom Instagrame. 

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Civ Div (@civdivision)

Američan tvrdí, že je dosť šialený na to, aby vycestoval a pridal sa k dobrovoľníckym skupinám vojakov. „Moje poslanie je robiť prácu, na ktorú som sa vycvičil. Krajiny by sa nemali miešať do cudzích vojen, ale nie je jednoduché byť pešiakom alebo kýmkoľvek, koho počas vojny sledujete zo svojej štátnej základne. Niekto chce slávu, iný si chce budovať ego, ale jadrom toho všetkého je motivácia pomáhať ľuďom v takej funkcii, pre ktorú sme boli vyškolení,“doplnil americký vojak.

Na Refresheri ti pravidelne prinášame reportáže z ukrajinských bojových frontov. Prečítať si ich môžeš na tomto odkaze.

Náš kolega sa počas svojich ciest na Ukrajinu snaží pomáhať formou humanitárnej pomoci civilistom a vojakom bojujúcim za slobodu našich susedov. Pri tejto príležitosti si založil aj transparentný účet, ktorého výťažok je určený práve na tieto účely. Prispieť môžete na tento účet: SK7309000000005197914991
Domov
Zdieľať
Diskusia