Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
18. februára 2023, 9:22
Čas čítania 0:58

Ukrajina požaduje od spojencov kontroverzné kazetové a fosforové zbrane. Ich použitie je v rozpore s medzinárodným právom

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Rusko tieto zbrane používa takmer od začiatku agresie na Ukrajine.

Ukrajina požaduje od svojich západných podporovateľov kontroverznú kazetovú muníciu a fosforové zápalné zbrane na boj proti Rusku. Požiadavku formuloval zástupcu šéfa ukrajinskej vlády Olexander Kubrakov počas Mníchovskej bezpečnostnej konferencie. Spojené štáty a niekoľko ďalších spojencov majú milióny týchto nábojov.

Keď sa v marci 2022 objavili informácie, že ju na Ukrajine používa Rusko, NATO varovalo pred porušením medzinárodného práva. „Rusko používa tento druh zbraní každý deň. Prečo by sme ich nemohli používať aj my? Je to naše národné územie,“ vyhlásil Kubrakov.

Olexander Kubrakov dodal, že chápe ťažkosti pri získavaní týchto zbraní z dôvodu medzinárodných dohovorov, ale tento typ munície môže podľa neho pomôcť odolávať náporu útočníkov. Kazetovú muníciu predstavujú rakety a bomby, ktoré vybuchujú vo vzduchu nad cieľom, pričom uvoľňujú množstvo malých výbušných zariadení. Fosforová munícia môže zasa u ľudí spôsobiť vážne popáleniny a otravu.


Olexander Kubrakov sa na MSC opäť zasadzoval aj za dodávku stíhacích lietadiel. „Táto otázka je zložitá, ale prečo sa nezačne aspoň s výcvikovými programami pre ukrajinských pilotov?“ spýtal sa západných spojencov.


Poľský premiér Mateusz Morawiecki dal jasne najavo, že jeho krajina je spolu s ďalšími spojencami pripravená dodať Ukrajine stíhacie lietadlá. Ako nevyhnutnú podmienku pre takýto krok však uviedol „rozhodnutie NATO“.

Domov
Zdieľať
Diskusia