Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR Martin Adam Pavlík
12. februára 2023, 9:26
Čas čítania 0:57

Neznáme objekty nad Severnou Amerikou: nad územím Kanady bol zostrelený ďalší neznámy objekt letiaci vo veľkej výške

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené
Neznáme objekty nad Severnou Amerikou: nad územím Kanady bol zostrelený ďalší neznámy objekt letiaci vo veľkej výške
Zdroj: Wikimedia (Creative Commons)/Dietmar Rabich

Išlo už o tretí neidentifikovaný objekt, ktorý v krátkom čase vstúpil do severoamerického vzdušného priestoru.

Americké vojenské lietadlo v sobotu zostrelilo neidentifikovaný objekt letiaci vo veľkej výške nad územím severnej Kanady. Oznámil to kanadský premiér Justin Trudeau a dodal, že k zásahu došlo na jeho rozkaz. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Táto akcia vo vzdušnom priestore Kanady sa odohrala deň po tom, ako americké lietadlá podnikli podobnú operáciu nad Aljaškou, podotkla AP. Severoamerické veliteľstvo protivzdušnej obrany (NORAD) neskôr v sobotu oznámilo, že zaznamenalo nový neznámy objekt letiaci nad severnými územiami Kanady. Krátko nato premiér Trudeau informoval, že daný objekt bol zostrelený nad územím Yukonu.

V sérii správ zverejnených na platforme Twitter následne Trudeau uviedol, že on sám vydal rozkaz na likvidáciu neznámeho objektu, ktorý bol v krátkom čase už tretím neidentifikovaným objektom, ktorý vstúpil do severoamerického vzdušného priestoru.

Trudeau špecifikoval, že do akcie boli nasadené kanadské a americké lietadlá, pričom vytýčený cieľ úspešne zasiahla stíhačka F-22 amerického letectva. Podľa Trudeaua kanadská armáda teraz vyzdvihne vrak a vykoná analýzu trosiek. Uviedol tiež, že v sobotu popoludní (miestneho času) telefonicky hovoril s prezidentom USA Joeom Bidenom.

Podľa The Straits Times bol v sobotu v pohotovosti aj americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) keďže niekoľkí zákonodarcovia uviedli, že vo vzdušnom priestore Montany na západe Spojených štátov sa takisto objavil neidentifikovaný objekt. 

Americká armáda však vec uzavrela s tým, že šlo o radarovú anomáliu, keďže stíhačky vyslané na prieskum nakoniec žiaden ohrozujúci objekt nezachytili. Incident napriek tomu viedol k dočasnému uzavretiu vzdušného priestoru pre civilné lietadlá v Montane.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Branislav Račko
Domov
Zdieľať
Diskusia