Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
3. februára 2023, 6:49
Čas čítania 0:58

VIDEO: Čínsky špionážny balón vystrašil Američanov, Biden ho chcel dať zostreliť. Pentagón nakoniec zmenil názor

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Na žiadosť amerického prezidenta Joea Bidena zvažoval minister obrany USA Lloyd Austin spolu s vysokopostavenými vojenskými predstaviteľmi krajiny zostrelenie balóna.

Americké ministerstvo obrany vo štvrtok uviedlo, že nad severnou časťou Spojených štátov zaznamenalo čínsky výškový špionážny balón a sleduje jeho pohyb, informuje TASR na základe správ agentúr AFP a AP.


Na žiadosť amerického prezidenta Joea Bidena zvažoval minister obrany USA Lloyd Austin spolu s vysokopostavenými vojenskými predstaviteľmi krajiny zostrelenie balóna. Nakoniec však rozhodli, že by to viedlo k ohrozeniu príliš veľkého počtu ľudí na zemi v dôsledku padajúcich trosiek, povedal reportérom pod podmienkou zachovania anonymity vysokopostavený predstaviteľ Pentagónu.


Ako ďalej spresnil, podľa Washingtonu ide o čínsky výškový balón, ktorý lieta nad dôležitými lokalitami v USA s cieľom zberu informácií. Spozorovaný bol napríklad v americkom štáte Montana, kde sa nachádza jedna z troch základní strategických rakiet USA – Malmstromova letecká základňa, píše AP.


Tlačový tajomník Pentagónu Patrick Ryder poskytol k otázke len krátke vyhlásenie, podľa ktorého vláda USA pokračuje v sledovaní pohybu balóna. Ten v súčasnosti cestuje v nadmorskej výške výrazne vyššej než komerčná letecká doprava a nepredstavuje vojenskú ani fyzickú hrozbu pre ľudí na zemi.


Ako dodal, podobnú aktivitu v USA zaznamenali aj počas uplynulých rokov a Spojené štáty podnikli opatrenia, aby nedošlo k zbere citlivých informácií.


K vyhláseniu Pentagónu došlo krátko pred očakávanou cestou amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena do Číny. Doposiaľ nebolo bezprostredne jasné, či to ovplyvní jeho plány na cestu, ktorú rezort diplomacie USA ešte oficiálne neohlásil.

Domov
Zdieľať
Diskusia