Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Adam Novosad
31. januára 2023, 22:59
Čas čítania 0:56

Kyjevu došla trpezlivosť s Orbánom. Ukrajina je ako Afganistan, tvrdil maďarský premiér minulý týždeň

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Maďarský premiér novinárom povedal, že Ukrajina je zem nikoho ako Afganistan.

Ukrajina si v utorok predvolala maďarského veľvyslanca Istvána Íjgyártóa a protestovala proti výrokom maďarského premiéra Viktora Orbána. Zároveň vyzvala Budapešť, aby prestala s protiukrajinskou rétorikou.


Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo veľvyslanca po tom, čo hovorca ministerstva minulý týždeň informoval o Orbánových výrokoch pred novinármi. Maďarský premiér povedal, že Ukrajina je „zem nikoho“, a prirovnal ju k Afganistanu.


Veľvyslancovi Íjgyártóovi bol odovzdaný „silný protest v súvislosti s nedávnymi pohŕdavými vyhláseniami maďarského premiéra Viktora Orbána“, uviedlo ukrajinské ministerstvo.


„Maďarskému diplomatovi sme zdôraznili, že protiukrajinská rétorika, ktorú počuť od maďarského vedenia už dlho, je absolútne neprijateľná a spôsobuje škody v ukrajinsko-maďarských vzťahoch,“ vysvetlilo ministerstvo v Kyjeve.


Maďarskú stranu rezort zahraničia vyzval, aby sa vyhla nenapraviteľným následkom vo vzťahoch medzi oboma krajinami.

Orbánovi sa nepáčia sankcie

Maďarsko kritizuje sankcie EÚ proti Rusku za inváziu na Ukrajinu. Tvrdí, že Moskvu významne neoslabili a, naopak, hrozí pre nich zničenie európskej ekonomiky. Maďarsko sa vlani rozhodlo, že nebude Ukrajine posielať zbrane.


Kyjev sa Maďarsku sťažoval už minulý rok, keď Orbán išiel na futbalový zápas maďarskej reprezentácie proti Grécku so šálom, na ktorom bola zobrazená časť ukrajinského územia ako súčasť Uhorska. Na Orbánovom šále bola mapka Uhorska vo farbách maďarskej vlajky. Aj územie Slovenskej republiky bolo na tejto „mapke“ zahrnuté do Uhorska.


Vzťahy Ukrajiny a Maďarska v posledných rokoch skomplikovali tvrdenia Budapešti, že na Ukrajine sú obmedzované práva etnických Maďarov. Kyjev totiž v roku 2017 schválil zákon obmedzujúci používanie menšinových jazykov v školách.

Domov
Zdieľať
Diskusia