Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Martina Havranová
31. januára 2023, 16:30
Čas čítania 4:45

Omrzel ťa bitcoin či akcie? Skús investovať do umenia, na obrazoch sa dá zarobiť aj bez toho, aby si musel dielo vlastniť

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

Investovanie do umenia je jednou z možností, ako v dlhodobom časovom horizonte zhodnotiť peniaze. O tom, ako funguje a ako si vybrať správne dielo, sme sa rozprávali s majiteľom súkromnej galérie Art Capital a zberateľom výtvarného umenia Igorom Krejčím.

Dnes kúpim obraz za pár stoviek, o desať rokov ho predám za milióny eur. Funguje investícia do výtvarného umenia naozaj takto? Koluje množstvo historiek, ako niekto zo dňa na deň zbohatol na obraze, ktorý pred rokmi kúpil. Človek nikdy nevie, ktoré dielo sa stane počas rokov jackpotom. 

Pravda je však inde. Aj investovanie do výtvarného umenia je spôsob, ako racionálne zhodnotiť svoje peniaze, akurát treba vedieť, ako na to. Svetu vizuálneho umenia však skutočne rozumie málo ľudí, a preto ak ťa láka takýto typ investície, určite by si výber nemal nechať na náhodu, ale staviť na názory ľudí, ktorí sa v ňom pohybujú dlhodobo. 

Z návštevy galérie sa môže stať aj dobrá investičná príležitosť.
Z návštevy galérie sa môže stať aj dobrá investičná príležitosť. Zdroj: Unsplash/Daria Kraplak

Ak chceš investovať, nemusíš kúpiť rovno svetového Warhola. Slovenský umelecký svet takisto ponúka množstvo autorov, ktorých diela sú atraktívne aj z hľadiska investície a úspešné v globálnom meradle. „Nebudem uvádzať konkrétne mená. Skôr zreteľný trend, ktorým je postupný odklon od slovenskej moderny, do ktorej môžeme v princípe zaradiť autorov od Benku po Zmetáka, k súčasnému výtvarnému umeniu,“ hovorí Krejčí na margo najpredávanejších slovenských autorov. 

Na Refresheri sa pravidelne venujeme aktuálnemu dianiu v ekonomike a predstavujeme ti možnosti, ako môžeš so svojimi peniazmi narábať výhodnejšie. Ak sa chceš dostať k všetkým článkom bez obmedzení a podporiť našu prácu, staň sa členom klubu Refresher+.

Mení sa vkus aj rozhľad investorov

Dôvodom, prečo sa investori začínajú orientovať na iných autorov, je znižujúca sa kvalita ponúkaných diel, cenová nedostupnosť pre väčšinu zberateľov, ale aj zmena aktuálneho vkusu zberateľov a iná architektúra bytov a firemných priestorov, kde diela umiestňujú. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 129417 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktorý umelecký smer je aktuálne u slovenských investorov najvyhľadávanejší.
  • Ako prebieha výber investičného diela.
  • Diela ktorého slovenského umelca najzásadnejšie narástli na hodnote.
  • Aké sú nové možnosti investovania do umenia a ktoré majú garantovaný ročný výnos.
Domov
Zdieľať
Diskusia