Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
18. januára 2023, 10:16
Čas čítania 0:54

Do policajného zboru na Slovensku chcú prijímať aj čerstvých dospelákov hneď po strednej škole. Policajtov lákajú na príplatky

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Zrušiť sa má štátna služba kadeta a do Policajného zboru by mohli opäť prijímať uchádzačov od 18 rokov.

Do Policajného zboru by opäť mohli prijímať uchádzačov od 18 rokov. Vyplýva to z návrhu novely zákona o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru, ktorú predložili poslanci z OĽaNO. „Zrušením štátnej služby kadeta a opätovnou možnosťou prijímania uchádzačov dovŕšením osemnásteho roku veku sa odstraňuje dvojkoľajnosť v systéme prijímania do služobného pomeru,“ priblížili predkladatelia.

Očakávajú aj zvýšenie záujmu o službu v polícii bezprostredne po ukončení úplného stredoškolského vzdelania, čo by mohlo ovplyvniť kvalitnejšie a udržateľné personálne obsadenie. „Potrebu zabezpečenia personálnej stability je potrebné v súčasnosti vnímať aj vo vzťahu k aktuálnej bezpečnostnej situácii,“ podotkli.

Lákajú na príplatky

„Policajti slúžiaci v nepretržitých zmenách a policajti, ktorí majú základný čas služby rozvrhnutý nerovnomerne, nie vždy odslúžia v noci a v dňoch služobného pokoja rovnaký počet hodín, hoci všetci majú za rovnaké obdobie priznávaný príplatok za nerovnomernosť času služby v rovnakej výške,“ vysvetlili predkladatelia.

Nový príplatok má prispieť aj k motivácii policajtov k skutočnému výkonu takýchto služieb.

Hornú hranicu príplatku za riadenie, ktorá sa týka policajného prezidenta, navrhujú poslanci upraviť z 90 na 200 percent. Napríklad pri viceprezidentovi či generálnom riaditeľovi sekcie by sa mohla zvýšiť zo 77 na 171 percent.

24. marca 2024, 6:20 Čas čítania 11:38 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí

Poukazujú na zodpovednosť nadriadených, ale aj absenciu príplatku za výkon štátnej služby nad základný čas v týždni. „Návrh tiež opierame o reformný prvok, ktorým sa počíta so znížením počtu riadiacich funkcií v Policajnom zbore približne o jednu tretinu z celkového počtu riadiacich funkcií,“ dodali.

Domov
Zdieľať
Diskusia