Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ivan Koribanič TASR
15. januára 2023, 9:51
Čas čítania 1:11

VIDEO: Raketa, ktorá zdemolovala bytovku v ukrajinskom Dnipre, si vyžiadala najmenej 20 mŕtvych vrátane 15-ročného dievčaťa

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené
VIDEO: Raketa, ktorá zdemolovala bytovku v ukrajinskom Dnipre, si vyžiadala najmenej 20 mŕtvych vrátane 15-ročného dievčaťa
Zdroj: TASR/AP

Záchranári aj počas noci na nedeľu stále prehľadávali zničenú budovu a vyťahovali z nej ľudí.

Najmenej 20 ľudí vrátane 15-ročného dievčaťa zahynulo a 64 ďalších utrpelo zranenia v sobotu pri smrtiacom ruskom raketovom útoku, ktorý zasiahol výškový bytový dom vo východoukrajinskom meste Dnipro, oznámili v nedeľu aktuálne údaje miestne úrady.

Ukrajinskí predstavitelia odsúdili najnovšiu vlnu smrtiacich raketových útokov, ktorú počas soboty po celej Ukrajine podniklo Rusko. Ukrajinci práve v ten deň oslavovali „Starý Nový rok“, obľúbený sviatok, v ktorého predvečer deti dostávajú sladkosti. Medzi zranenými pri útoku v Dnipre, ktorý zničil 72 bytov, bolo sedem detí, najmladšie má tri roky, doplnil prokyjevský šéf Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko na sociálnej sieti Telegram.

Záchranári aj počas noci na nedeľu prehľadávali sčasti zrútenú budovu a vyťahovali z nej ľudí. Celkovo zatiaľ vyslobodili z trosiek 38 ľudí, uviedol Rezničenko. Čaty záchranárov sa počas noci snažili v Dnipre vyslobodiť aj ženu uviaznutú pod sutinami zničeného domu, keď počuli jej hlas.

Raketový útok na tento bytový dom v Dnipre pripravil o strechu nad hlavou ďalších 100 až 200 ľudí, pričom okolo 1 700 obyvateľov nemá elektrinu a teplo, doplnil zástupca šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko.

10. augusta 2023, 14:16 Čas čítania 0:44 Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž)

Obyvatelia uväznení pod troskami signalizovali svoju pozíciu baterkami v mobilných telefónoch, napísali ukrajinské médiá. Mnohí obyvatelia aj kričali, ako počuť na videách zverejnených v sociálnych médiách.

Bytovku údajne zasiahla protilietadlová strela KH-22. Dolet takejto strely predstavuje 600 kilometrov a váha hlavice jednu tonu. Cena jednej strely sa pohybuje okolo jedného milióna dolárov. Podľa Ukrajincov ju Rusi vystrelili z bombardéra Tu-22M3. Ukrajina nedisponuje žiadnym systémom, ktorý by prelet takejto strely dokázal zachytiť a zneškodniť.

Domov
Zdieľať
Diskusia