Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ivan Koribanič TASR
15. januára 2023, 9:10
Čas čítania 0:51

VIDEO: V Nepále sa zrútilo lietadlo so 72 pasažiermi. Piloti miestnych aerolínií majú pritom pre slabý výcvik zákaz lietať do EÚ

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené
VIDEO: V Nepále sa zrútilo lietadlo so 72 pasažiermi. Piloti miestnych aerolínií majú pritom pre slabý výcvik zákaz lietať do EÚ
Zdroj: Reprofoto/Twitter.com

Bezprostredne po havárii nedokázali úrady potvrdiť straty na životoch.

V Nepále sa v nedeľu zrútilo lietadlo so 72 ľuďmi na palube. Lietadlo spadlo neďaleko letiska v meste Pokhara v centrálnom Nepále, východne od metropoly Káthmandu. Vrak začal po páde na zem horieť.

Anketa:
Bojíš sa lietania?
Nie, dôverujem pilotom a leteckému priemyslu.
Áno, nemám z toho dobrý pocit.
Nie, dôverujem pilotom a leteckému priemyslu.
66 %
Áno, nemám z toho dobrý pocit.
34 %


„Na palube bolo 68 pasažierov a štyria členovia posádky... Záchrana pokračuje, momentálne nevieme, či existujú preživší,“ povedal hovorca Yeti Airlines Sudaršan Bartaula. „Všetky záchranné zložky sa teraz sústreďujú na uhasenie ohňa a záchranu cestujúcich,“ povedal miestny predstaviteľ Gurudutta Dhakal. Neoficiálne sa však hovorí o najmenej 30 mŕtvych.


Nepálsky letecký priemysel zaznamenal v posledných rokoch veľký rozmach, keď prepravuje čoraz viac tovarov a ľudí medzi ťažko dostupnými oblasťami, rastie aj množstvo turistov a horolezcov zo zahraničia. Pre nedostatočné školenia personálu a technickú údržbu však nedosahuje bezpečnostné štandardy vyspelých krajín. EÚ preto zakázala všetkým nepálskym leteckým dopravcom vstup do svojho vzdušného priestoru.

Letiská v himalájskej krajine navyše patria medzi najodľahlejšie a aj skúsení piloti mávajú problémy pri štarte či pristávaní na dráhach uprostred zasnežených hôr. Prevádzkovateľom lietadiel chýba infraštruktúra na presné predpovede počasia, pričom počasie sa môže v horách rýchlo meniť a obmedzovať letové podmienky.

Domov
Zdieľať
Diskusia