Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
13. januára 2023, 15:49
Čas čítania 0:43

Zelenskyj chce, aby sa prezidentka Čaputová stala súčasťou jeho „receptu na mier“. Podporíme vás, odkazuje mu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Plán má byť zameraný na ukončenie vojny na Ukrajine.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navrhol slovenskej prezidentke Zuzane Čaputovej, aby sa pripojila k jeho mierovému plánu zameranému na ukončenie vojny na Ukrajine. Oznámil to v piatok Zelenskyj na sociálnych sieťach.

„S prezidentkou Zuzanou Čaputovou sme hovorili o ďalšej obrannej spolupráci medzi Ukrajinou a Slovenskom. Pozval som ju, aby sa pripojila k implementácii mierového plánu. Hovorili sme o spoločných medzinárodných podujatiach,“ napísal Zelenskyj.

Zuzana Čaputová a Volodymyr Zelenskyj.
Zuzana Čaputová a Volodymyr Zelenskyj. Zdroj: TASR/Kancelária prezidenta SR

Chce celosvetový mierový samit

Ukrajinský prezident vyzýva na zorganizovanie celosvetového mierového samitu, kde by predstavil svoj plán na ukončenie vojny, nazývaný aj „recept na mier“. Zahŕňa napríklad stiahnutie ruských vojakov z medzinárodne uznaného územia Ukrajiny.

To by znamenalo, že Rusko sa vzdá štyroch oblastí, ktoré anektovalo v septembri, a Krymského polostrova, ktorý anektovalo ešte v roku 2014. Rusko však opakovane vyhlasuje, že o tomto bode odmieta diskutovať.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

K Zelenského výzve sa už prezidentka Čaputová vyjadrila v statuse na Facebooku. „Prezident mi predstavil desaťbodový plán, ktorý má dosiahnuť spravodlivý mier a ktorý je v súlade s Chartou Organizácie Spojených národov. Všetky kroky, ktoré povedú k ukončeniu tejto brutálnej vojenskej agresie Ruska a nastoleniu trvalého mieru na Ukrajine, ako Slovensko podporíme,“ skonštatovala.

Domov
Zdieľať
Diskusia