Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Viktória Ševelová
13. januára 2023, 10:58
Čas čítania 0:45

Slovenské obce budú môcť po novom merať, či v nich neprekračuješ rýchlosť. Takto to bude fungovať

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Obce budú musieť umiestnenie radarov konzultovať s Policajným zborom.

Slovenské obce budú môcť po novom merať dodržiavanie najvyššej dovolenej rýchlosti pomocou stacionárnych radarov. S touto novinkou počíta návrh novely zákona o obecnej polícii. Navrhovaných zmien je však hneď niekoľko.

Ak bude zákon schválený, príslušníci obecnej polície budú mať oprávnenie na vykonávanie dychovej skúšky či nariadenie odberu krvi. Ministerstvo prepracovalo aj ustanovenia o donucovacích prostriedkoch a znížiť by sa mal aj vek na prijatie z 21 na 18 rokov.

Polícia.
Polícia. Zdroj: TASR

Obce budú mať k dispozícii objektívnu zodpovednosť

„Obciam sa tiež navrhuje možnosť prerokúvať formou objektívnej zodpovednosti aj prekročenia najvyššej dovolenej rýchlosti, ktoré budú zaznamenané stacionárnymi radarmi (konštrukčne pevne spojenými so zemou). Kvôli zamedzeniu duplicít a kvôli efektívnosti merania bude miesta merania potrebné prerokovať s orgánom Policajného zboru,“ píše ministerstvo na svojom oficiálnom webe.

16. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 5:42 Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD)

V praxi to bude znamenať, že si obce po dohode s políciou budú môcť na frekventované úseky nainštalovať vlastné stacionárne radary, merať rýchlosť vodičov a dokonca ich aj riešiť pomocou objektívnej zodpovednosti. Obec ti bude môcť poslať pokutu priamo domov.

„Polícii chceme poskytnúť adekvátny priestor a nástroje na plnenie svojich úloh. Nová legislatíva im prinesie viac kompetencií, čím sa rozšíria ich právomoci,“ vysvetlil minister vnútra Roman Mikulec.

Domov
Zdieľať
Diskusia