Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
12. januára 2023, 11:08
Čas čítania 0:47

VIDEO: Z kníh o Harrym Potterovi vytrháva meno J. K. Rowlingovej. Je transfóbna a rasistická, vysvetľuje umelec

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Čitatelia tvorbu J. K. Rowlingovej považujú za rasistickú, transfóbnu a ableistickú.

Mladý umelec Laur Flom z kníh o Harrym Potterovi vytrháva meno J. K. Rowlingovej. Projektom chce pomôcť ľuďom, ktorí sa nestotožňujú s názormi kontroverznej spisovateľky, a zároveň sú fanúšikmi ságy o Harrym Potterovi, informuje denník The Independent

Vo videu na Tiktoku umelec ukazuje celý proces toho, ako z knihy o Harrym Potterovi odstraňuje úvodné stránky s menom známej spisovateľky, nahrádza ich novými ilustráciami a knihu napokon opätovne lepí dohromady.

Niektorí čitatelia tvorbu J. K. Rowlingovej považujú za rasistickú, transfóbnu a ableistickú. V roku 2020 napríklad na Twitteri zdieľala článok o ženách s menštruáciou, ktorý zahŕňal aj transrodové osoby. Spisovateľka vtedy naznačila, že menštruovať podľa nej môžu iba ženy.

Proti jej vyjadreniam sa v minulosti ohradil aj Daniel Radcliffe, predstaviteľ Harryho Pottera. „Aj transrodové ženy sú ženy. Akékoľvek iné vyhlásenie môže vymazať identitu a dôstojnosť transgenderových ľudí a je v rozpore so všetkými radami profesionálnych zdravotníckych asociácií, ktoré majú oveľa viac odborných znalostí v tejto oblasti ako Jo (prezývka Rowlingovej, pozn. red.) alebo ja,“ citoval herca web projektu Trevor

Domov
Zdieľať
Diskusia