Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
5. januára 2023 o 9:51
Čas čítania 0:42

Dávaj si pozor! V týchto častiach Slovenska dnes hrozí víchrica s mimoriadne silným vetrom, varuje SHMÚ

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Rýchlosť vetra predstavuje nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo.

Na horách v severných okresoch predovšetkým stredného Slovenska treba aj vo štvrtok počítať so silnejším vetrom. Fúkať môže počas dňa aj v Bratislavskom kraji. Slovenský hydrometeorologický ústav o tom informuje na svojom webe.


Výstrahy druhého stupňa platia pre okresy Tvrdošín, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad, Banská Bystrica a Brezno. Na horách nad 1 500 metrov môže vietor dosiahnuť v nárazoch rýchlosť 135 až 160 km/h, priemerne však rýchlosť 90 až 105 km/h, čo je silná až mohutná víchrica.


Vietor sa horám nevyhne ani v okresoch Námestovo, Dolný Kubín, Žilina, Martin a Kežmarok, kde platia výstrahy prvého stupňa. Meteorológovia očakávajú vietor v nárazoch s rýchlosťou 110 až 135 km/h, v priemere rýchlosť 70 až 85 km/h, čo je víchrica.

mapka, pocasie, vietor
Zdroj: SHMÚ


„Predpokladaná rýchlosť vetra predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo,“ pripomína SHMÚ.


Výstrahy platia predbežne do piatka do šiestej až deviatej hodiny. S vetrom treba počas štvrtka počítať aj v celom Bratislavskom kraji, kde platia výstrahy prvého stupňa. V nárazoch môže vietor dosiahnuť rýchlosť 65 až 80 km/h, v priemere 45 km/h. Výstrahy platia predbežne do 18.00 h.

Domov
Zdieľať
Diskusia