Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
19. decembra 2022, 16:38
Čas čítania 0:55

Heger momentálne hľadá spojencov. Pokúsi sa zložiť vládu bez Matoviča

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené
Heger momentálne hľadá spojencov. Pokúsi sa zložiť vládu bez Matoviča
Zdroj: TASR - Martin Baumann

Momentálne čaká, ako sa k ďalšiemu scenáru vlády vyjadria Igor Matovič, Richard Sulík a Boris Kollár.

Potenciálne predčasné voľby stále nemajú podporu 90 poslancov, a tak sa Eduard Heger pokúša vytvoriť dohodu o novej vláde. Viesť by ju mal opäť súčasný premiér, informuje Denník N.

To, či by SaS podporila novú vládu, nie je jasné. Richard Sulík sa už viackrát vyjadril, že žiada kabinet bez Igora Matoviča ako ministra financií, bez Romana Mikulca ako ministra vnútra a bez Viliama Karasa ako ministra spravodlivosti.

Strana SaS zároveň deklarovala, že do vlády sa v tomto volebnom období neplánuje vrátiť, bude ju len podporovať v prípade splnenia (nielen) personálnych požiadaviek. 

Eduard Heger, Boris Kollár
Eduard Heger a Boris Kollár Zdroj: TASR - Martin Baumann

Ultimátum od prezidentky

Prezidentka Zuzana Čaputová dala po páde vlády politickým stranám jasný odkaz. Ak sa poslanci nedohodnú na novej vládnej väčšine, majú do konca januára vykonať všetky nevyhnutné kroky potrebné na predčasné voľby v skoršom termíne. Tie by sa mali uskutočniť najneskôr do 30. júna 2023.

28. marca 2024, 12:30 Čas čítania 6:51 Dcéra Borisa Kollára odchádza do Indie za frajerom: Jeho dom má 70-členný personál, súkromný wellness, kurty aj kino (Rozhovor) Dcéra Borisa Kollára odchádza do Indie za frajerom: Jeho dom má 70-členný personál, súkromný wellness, kurty aj kino (Rozhovor)

Nová vláda by musela v najbližšom mesiaci po jej vymenovaní predstúpiť pred parlament, požiadať ho o vyslovenie dôvery a schválenie programového vyhlásenia.

Ak bude chcieť Heger zostaviť novú vládu s väčšinovou podporou, bude musieť vyhovieť podmienkam ďalších politických strán. Denník N si všíma, že ani s podporou od SaS, OĽaNO a niektorých nezaradených by nezískali väčšinu. Podpora od Sme rodina by v tomto prípade bola nevyhnutná.

Momentálne sa čaká na oficiálne stanoviská hlavných predstaviteľov strán SaS, Sme rodina a OĽaNO. Kľúčové budú rozhodnutia Sulíka a Kollára, bez ktorých zrejme nie je realizovateľná ani jedna z možností.

Domov
Zdieľať
Diskusia