Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Martin Adam Pavlík TASR
18. decembra 2022 o 16:55
Čas čítania 1:05

Michal Šipoš z OĽaNO: Ak bude schválený rozpočet, všetky scenáre sú pre OĽaNO otvorené

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené
Michal Šipoš z OĽaNO: Ak bude schválený rozpočet, všetky scenáre sú pre OĽaNO otvorené
Zdroj: TASR

Povedal to v nedeľnej relácii TV Markíza.

Vo štvrtok 15. decembra poslanci v Národnej rade SR vyslovili nedôveru vláde Eduarda Hegera, a tak padla menšinová koalícia. Za vyslovenie nedôvery bolo 78 poslancov. Prezidentka Zuzana Čaputová vládu odvolala v piatok a poverila ju vykonávaním vládnej moci až do vymenovania novej vlády. Poukázala pritom na obmedzené vládnutie i nevyhnutnosť prípravy nového štátneho rozpočtu na ďalší rok. 

Predčasné voľby by sa mali podľa prezidentky uskutočniť ešte v prvom polroku 2023. V prípade, ak k rozhodnutiu o predčasných voľbách v uvedenom termíne nedôjde, Čaputová môže vymenovať úradnícku vládu.

Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš v nedeľnej relácii TV Markíza povedal, že strana podriadi všetky možné scenáre vývoja po páde vlády schváleniu rozpočtu a pomoci ľuďom v energetickej kríze. 

Michal Šipoš.
Michal Šipoš. Zdroj: TASR


„Keď prejde rozpočet, je možné všetko,“ zdôraznil poslanec. Doplnil, že situáciu má teraz v rukách poverený predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO). „Bude rokovať s politickými partnermi a urobí všetko preto, aby bola pomoc ľuďom doručená,“ upozornil.

Podpredseda strany SaS Branislav Gröhling deklaroval snahu strany o rekonštrukciu vlády, SaS sa nebráni ani vzniku úradníckeho kabinetu menovaného prezidentkou. Ak by však ani jedna z týchto možností nenašla dostatočnú podporu v parlamente, SaS by zvažovala aj hlasovanie za zmenu ústavy a predčasné voľby.

„Ja osobne by som hlasoval za, pretože si myslím, že je to seriózne,“ poznamenal Gröhling. Predčasné voľby ako jediné riešenie súčasnej situácie vidí z pohľadu strany Hlas-SD poslanec Matúš Šutaj Eštok.

„Aj pani prezidentka vyzýva na predčasné voľby,“ pripomenul generálny manažér Hlasu-SD. Nerozumie úvahám o rekonštrukcii vlády a nájdení „novej 76-tky“, poukazuje pritom na neustále rozbroje medzi OĽaNO a SaS. Hlas je podľa neho ochotný v prípade schválenia zmeny ústavy a dohody na predčasných voľbách podporiť upravený rozpočet.

Domov
Zdieľať
Diskusia