Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
11. decembra 2022, 11:01
Čas čítania 0:44

Ruskí športovci zrejme budú môcť súťažiť na olympijských hrách v Paríži

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené
Ruskí športovci zrejme budú môcť súťažiť na olympijských hrách v Paríži
Zdroj: Unsplash/Bryan Turner/volně k užití

Zúčastniť sa však nebudú môcť tí, ktorí verejne podporujú konflikt na Ukrajine.

Ázijská olympijská rada navrhuje, aby bolo ruským a bieloruským športovcom umožnené zúčastniť sa olympijských hier v Paríži aj v prípade, že vojna na Ukrajine bude v tom čase stále trvať. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) sa chystá tento návrh preskúmať. Očakáva sa, že povolí Rusom a Bielorusom, aby sa zúčastnili minimálne kvalifikačných súťaží, informuje The Guardian.

Medzinárodný olympijský výbor podľa britského denníku zrejme počíta s tým, že návrh sa stretne s kontroverznými reakciami. Športovcom by však nemalo byť umožnené súťažiť pod oficiálnou štátnou vlajkou ani hymnou v prípade víťazstva. Športovci, ktorí budú aktívne podporovať ruské ťaženie na Ukrajine, budú vylúčení.

Snahu ázijského olympijského výboru podporil aj nedávny výrok francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, podľa ktorého by sa šport nemal politizovať, uvádza Daily Mail. „Cieľom týchto veľkých akcií je umožniť športovcom zo všetkých krajín, niekedy aj vrátane krajín, ktoré sú práve vo vojne, oživiť šport a zároveň nájsť prostredníctvom športu spôsoby, ako diskutovať tam, kde už ľudia nedokážu spolu hovoriť. Myslím si, že to by sa malo zachovať," hovoril.

Komisia MOV toto vyjadrenie uvítala. Hry sú podľa nich spôsob, ako spojiť rozdielne krajiny a politické systémy na jednej udalosti.

Domov
Zdieľať
Diskusia