Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
8. decembra 2022, 11:37
Čas čítania 0:42

Rakúsko bude vetovať vstup Rumunska a Bulharska do schengenu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Vyhlásil rakúsky minister Gerhard Karner.

Rakúsko bude vetovať vstup Rumunska a Bulharska do schengenského priestoru, vyhlásil pred štvrtkovým zasadnutím ministrov vnútra členských krajín EÚ v Bruseli rakúsky minister Gerhard Karner.

Na zasadnutí ministrov vnútra členských krajín EÚ v Bruseli sa očakáva schválenie vstupu Chorvátska do schengenského priestoru v januári 2023. Minister Rakúska sa vyjadril, že bude hlasovať proti rozšíreniu schengenu o Rumunsko a Bulharsko. „Nie je správne, ak sa systém, ktorý na mnohých miestach nefunguje, má na tomto mieste ešte rozšíriť,“ povedal.

Gerhard Karner
Zdroj: TASR/AP

Vysvetlil ďalej, že Rakúsko tento rok zaznamenalo viac než 100 000 nelegálnych prekročení hraníc. Dôkazom nefunkčnosti systému sú aj aktuálne hraničné kontroly mnohých štátov vnútri schengenského priestoru, dodal rakúsky minister.

Proti nie sú len Rakúšania

Proti prijatiu Bulharska do schengenského priestoru je aj Holandsko, ktoré v tomto prípade okrem nelegálnej migrácie poukazuje aj na problémy s riadením štátu.


Agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného diplomata činného v Bruseli uviedla, že v prípade odmietnutia si budú musieť Rumunsko a Bulharsko počkať najmenej pol roka alebo až rok na opätovné prehodnotenie svojej žiadosti o vstup do európskeho priestoru voľného pohybu.

Domov
Zdieľať
Diskusia