Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
8. decembra 2022, 7:34
Čas čítania 0:52

V Británii sa do obehu dostáva nová minca. Podobizeň kráľa Karola III. postupne nahradí jeho matku Alžbetu II.

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Mince s podobizňou zosnulej kráľovnej Alžbety II. sa budú v obchodoch prijímať aj naďalej.

Milióny nových 50-pencových mincí s podobizňou britského kráľa Karola III. sa oddnes dostanú do obehu prostredníctvom poštových úradov v Spojenom kráľovstve. 


Ide o prvú várku sériovo razených mincí s profilom nového panovníka. Mince sa budú vydávať ako drobné zákazníkom, ktorí si na poštových úradoch niečo zakúpia alebo zaplatia za službu. Mince s podobizňou zosnulej kráľovnej Alžbety II. sa budú v obchodoch aj naďalej prijímať. Na poštové úrady bolo distribuovaných odhadom takmer 5 miliónov nových mincí, čo je približne polovica z celkového počtu týchto platidiel určených do obehu.


Mince sa razia v Kráľovskej mincovni vo waleskom meste Llantrisant. Portrét nového kráľa na platidle vytvoril sochár Martin Jennings, ktorý vychádzal z fotografií zhotovených na 70. narodeniny vtedajšieho princa Charlesa.

minca, kráľ Karol III.
Zdroj: The Royal Mint


Na opačnej strane mince je kópia motívu použitého na špeciálnej minci z roku 1953, ktorá bola vyrazená pri príležitosti korunovácie kráľovnej Alžbety II. Obsahuje štyri štvrtiny štátneho znaku Spojeného kráľovstva zobrazené v štíte. Medzi štítmi sú umiestnené emblémy štyroch konštitučných krajín. Ruža symbolizuje Anglicko, bodliak Škótsko, pór Wales a ďatelina Severné Írsko.


Nové mince nadväzujú na stáročnú tradíciu – profil panovníka je vždy otočený na opačnú stranu ako profil jeho predchodcu. Portrét Karola III. teraz smeruje doľava.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Rovnako ako predchádzajúci britskí králi, Karol III. nemá na hlave korunu. Výnimkou bola zosnulá kráľovná Alžbeta II., tá korunu na hlavne vyobrazenú na minci mala. 

Domov
Zdieľať
Diskusia