Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
8. decembra 2022 o 7:34
Čas čítania 0:52

V Británii sa do obehu dostáva nová minca. Podobizeň kráľa Karola III. postupne nahradí jeho matku Alžbetu II.

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Mince s podobizňou zosnulej kráľovnej Alžbety II. sa budú v obchodoch prijímať aj naďalej.

Milióny nových 50-pencových mincí s podobizňou britského kráľa Karola III. sa oddnes dostanú do obehu prostredníctvom poštových úradov v Spojenom kráľovstve. 


Ide o prvú várku sériovo razených mincí s profilom nového panovníka. Mince sa budú vydávať ako drobné zákazníkom, ktorí si na poštových úradoch niečo zakúpia alebo zaplatia za službu. Mince s podobizňou zosnulej kráľovnej Alžbety II. sa budú v obchodoch aj naďalej prijímať. Na poštové úrady bolo distribuovaných odhadom takmer 5 miliónov nových mincí, čo je približne polovica z celkového počtu týchto platidiel určených do obehu.


Mince sa razia v Kráľovskej mincovni vo waleskom meste Llantrisant. Portrét nového kráľa na platidle vytvoril sochár Martin Jennings, ktorý vychádzal z fotografií zhotovených na 70. narodeniny vtedajšieho princa Charlesa.

minca, kráľ Karol III.
Zdroj: The Royal Mint


Na opačnej strane mince je kópia motívu použitého na špeciálnej minci z roku 1953, ktorá bola vyrazená pri príležitosti korunovácie kráľovnej Alžbety II. Obsahuje štyri štvrtiny štátneho znaku Spojeného kráľovstva zobrazené v štíte. Medzi štítmi sú umiestnené emblémy štyroch konštitučných krajín. Ruža symbolizuje Anglicko, bodliak Škótsko, pór Wales a ďatelina Severné Írsko.


Nové mince nadväzujú na stáročnú tradíciu – profil panovníka je vždy otočený na opačnú stranu ako profil jeho predchodcu. Portrét Karola III. teraz smeruje doľava.

12. júla 2024 o 10:30 Čas čítania 5:39 Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár

Rovnako ako predchádzajúci britskí králi, Karol III. nemá na hlave korunu. Výnimkou bola zosnulá kráľovná Alžbeta II., tá korunu na hlavne vyobrazenú na minci mala. 

Domov
Zdieľať
Diskusia