Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tomáš Šusták TASR
27. novembra 2022, 10:37
Čas čítania 0:48

VIDEO: Ľudia v Číne nemohli utiecť z horiacej budovy, lebo boli v koronavírusovom lockdowne. V reakcii vypukli masívne protesty

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Niektorí z protestujúcich skandovali heslá požadujúce odstúpenie prezidenta a ukončenie vlády komunistickej strany.

Do ulíc najväčšieho čínskeho mesta Šanghaj vyšli v nedeľu ráno demonštranti, ktorí požadovali ukončenie prísnych opatrení proti šíreniu covidu. Protest zorganizovali aj študenti elitnej univerzity v čínskej metropole Peking.

Protestné zhromaždenia vypukli v reakcii na tohtotýždňový smrtiaci požiar v čínskom regióne Sin-ťiang.

Požiar zachvátil v noci na piatok výškovú obytnú budovu v metropole Urumči a podľa oficiálnej bilancie si vyžiadal desať mŕtvych a deväť zranených. K vysokému počtu obetí prispeli aj obmedzenia pohybu spojené s lockdownom.

Ľudia sa báli vybehnúť z budovy pre lockdownČasť obyvateľov údajne nemohla vybehnúť z horiacej budovy pre uzamknuté východy, iní vraj opustili byty príliš neskoro pre obavy, aby neporušili platné covidové reštrikcie. Hasiči podľa používateľov sociálnych sietí dorazili na miesto pomerne neskoro pre cesty zablokované v dôsledku lockdownu.

Čínske úrady popierajú, že by opatrenia proti šíreniu covidu prispeli k stratám na životoch. Rovnako odmietajú aj dohady miestnych obyvateľov, že skutočný počet obetí požiaru v Urumči bol vyšší.

Domov
Zdieľať
Diskusia