Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
24. novembra 2022, 20:43
Čas čítania 0:57

Právo na interrupciu chcú vo Francúzsku dať do ústavy. Návrh podporuje drvivá väčšina obyvateľov krajiny

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Dolná komora francúzskeho parlamentu schválila zaradenie práva na interrupciu do ústavy.

Dolná komora francúzskeho parlamentu vo štvrtok veľkou väčšinou hlasov schválila zaradenie práva na interrupciu do ústavy. Poslanci ľavice v stredu vyhlásili, že júnové historické rozhodnutie Najvyššieho súdu USA, ktorý zrušil ústavné právo na interrupciu, ukázalo potrebu podniknúť nové kroky v tejto oblasti. 


Návrh ľavicovej opozície v parlamente schválilo 337 poslancov, proti bolo 32. Cesta k zaradeniu práva na interrupciu do ústavy však nebude jednoduchá, lebo návrh zákona musí v tej istej podobe schváliť aj horná komora, teda senát, ktorý ovláda pravica.


Senát minulý mesiac odmietol návrh zákona, predložený viacerými stranami, ktorý bol zameraný na zahrnutie práva na interrupciu a antikoncepciu do ústavy.


Ženy vo Francúzsku majú zákonné právo na interrupciu od roku 1974. Zákon bol odvtedy niekoľkokrát novelizovaný, pričom najnovšia úprava vo februári rozšírila možnosť interrupcie z 12 na 14 týždňov tehotenstva.


„Začlenením práva na interrupciu do ústavy sa Francúzsko stane priekopníkom v právach žien,“ povedala poslankyňa Panotová z ľavicovej strany. Cieľom je zabrániť, aby sa dali tieto práva zrušiť. „Nechceme dať žiadnu šancu ľuďom nepriateľským voči právam na interrupciu a antikoncepciu,“ dodala.


Právo na umelé ukončenie tehotenstva je vo Francúzsku prijímané lepšie než v USA či niektorých krajinách Európskej únie. Približne 83 percent Francúzov teší fakt, že interrupcie sú legálne, ukázal v júli prieskum. To je o 16 percentuálnych bodov viac než pred približne 30 rokmi.


Ten istý prieskum ukázal, že 81 % Francúzov je za zaradenie práva na interrupcie do ústavy. Konzervatívci a krajná pravica tento krok však odmietajú.

Domov
Zdieľať
Diskusia