Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktória Ševelová
22. novembra 2022, 16:59
Čas čítania 0:37

Rusi už Ukrajinu vojensky neprekvapia, použili všetko, čo mohli. Jadrové zbrane podľa odborníkov Moskva zatiaľ nepoužije

Kategória:
News
Uložiť Uložené

„Neexistuje už pravdepodobne nič, čo majú odložené kdesi v sklade a zázračne by to z neho mohli vytiahnuť,“ vysvetľuje expert.

Podľa slovenských expertov Moskva zatiaľ nenaznačuje, že by plánovala použiť vo vojne na Ukrajine jadrové zbrane.

Podľa portálu Euractiv to tvrdia odborný asistent na pražskej katedre bezpečnostných štúdií Jan Ludvík a poradca pre obrannú politiku v kancelárii štátneho tajomníka slovenského rezortu obrany Tomáš Nagy. Upozorňujú zároveň, že situácia sa môže zmeniť veľmi rýchlo. 

Jan Ludvík tvrdí, že Rusko už zrejme Ukrajinu svojím vojnovým arzenálom neprekvapí. 

„Neexistuje už pravdepodobne nič, čo majú odložené kdesi v sklade a zázračne by to z neho mohli vytiahnuť,“ vysvetľuje pre Euractiv odborník.

Experti zapojenie jadrových zbraní v tejto fáze konfliktu neočakávajú, pretože ide len o politické rozhodnutie, ktoré nesúvisí so stratégiou. Poradca štátneho tajomníka Nagy si myslí, že Rusi si nemôžu dovoliť narušenie medzinárodného bezpečnostného poriadku v zúfalých časoch, v ktorých sa momentálne nachádza.

Výskumníčka Centra pre nešírenie zbraní v Odese Tetiana Melnyk si myslí, že čím viac sú Rusi na Ukrajine zatláčaní, tým sú odhodlanejší uchýliť sa aj k využitiu jadrových zbraní.

Domov
Zdieľať
Diskusia