Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
17. novembra 2022, 16:24
Čas čítania 1:12

Za zostrelenie lietadla MH17 ruskou raketou nad Ukrajinou v roku 2014 holandský súd odsúdil troch mužov

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Za zostrelenie lietadla MH17 ruskou raketou nad Ukrajinou v roku 2014 holandský súd odsúdil troch mužov
Zdroj: TASR/AP/Phil Nijhuis

Troch mužov ani po dlhých rokoch neminula spravodlivosť. Jedného oslobodili.

Holandský súd v prípade zostrelenia civilného letu MH17 nad východnou Ukrajinou odsúdil troch mužov, jedného oslobodil. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Rusi Igor Girkin a Sergej Dubinskij a Ukrajinec Leonid Charčenko sú uznaní za vinných z vraždy a úmyselného spôsobenia havárie lietadla, zatiaľ čo Rus Oleg Pulatov nie je vinný, uviedol hlavný sudca Hendrik Steenhuis. Prokurátori a odsúdení majú dva týždne na podanie odvolania.

Haagsky okresný súd zasadal v prísne stráženej súdnej sieni na letisku Schiphol. V súdnej sieni preplnenej príbuznými obetí predsedajúci sudca Hendrik Steenhuis na úvod pojednávania uviedol, že súd zastáva názor, že MH17 zostrelila raketa Buk odpálená z poľa na východnej Ukrajine.


Na lietadlo Boeing 777-200ER malajzijských aerolínií 17. júla 2014 proruskí separatisti odpálili protilietadlovú raketu a všetkých 298 ľudí na jeho palube zomrelo. V ďalšom dôležitom zistení sa súd domnieva, že Rusko v tom čase kontrolovalo Doneckú ľudovú republiku (DĽR), separatistický región Ukrajiny.

Na súdny proces, ktorý sa začal v marci 2020, sa nedostavil nikto z obžalovaných. Je preto nepravdepodobné, že by si v dohľadnom čase odpykali trest. Prokuratúra pre nich žiadala doživotie.

Holandská prokuratúra uviedla, že raketový komplet Buk pochádzal z 53. protilietadlovej raketovej brigády v ruskom meste Kursk, kam sa po zostrelení lietadla vrátil.

Najvyššie postavený Igor Girkin, 51-ročný bývalý plukovník ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB), bol v čase zostrelenia ministrom obrany v samozvanej DĽR. Sergej Dubinskij, Oleg Pulatov a Ukrajinec Leonid Charčenko boli jeho podriadení. Podľa prokuratúry bol Charčenko veliteľom proruskej povstaleckej bojovej jednotky a prijímal rozkazy priamo od Dubinského.

Pulatova ako jediného na procese zastupovali obhajcovia. Argumentovali, že prokurátori prípad založili na zisteniach medzinárodného vyšetrovania zostrelenia, pričom ignorovali alternatívne príčiny havárie.

Na videozázname prehrávanom na súde Pulatov trval na svojej nevine. „Pre mňa je dôležité, aby bola odhalená pravda. Je pre mňa dôležité, aby moja krajina nebola obviňovaná z tejto tragédie,“ povedal sudcom.

Domov
Zdieľať
Diskusia