Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Martin Adam Pavlík TASR
29. októbra 2022, 15:24
Čas čítania 1:22

Voľby 2022: Účasť na referende v Sliači o americkej základni je taká vysoká, že museli priniesť ďalšiu urnu

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Spojené voľby sú v Sliači v okrese Zvolen spojené aj s referendom.

Obyvatelia tohto päťtisícového kúpeľného mesta sa v sobotu 29. októbra môžu vyjadriť k tomu, či sú za umiestnenie americkej vojenskej základne v areáli letiska. Ako píše denník SME, mestské zastupiteľstvo referendum vyhlásilo na základe petície, ktorú podporilo 1 343 Sliačanov.

Podľa primátorky Ľubice Balgovej petícia s takýmto počtom podpisov spĺňa požadovaných 30 percent voličov. Vyjadrila sa, že síce neboli povinní referendum vyhlásiť, ale napokon sa rozhodli, že tak spravia, keď videli vôľu občanov.

Ako sa uvádza na stránke mesta, hlasuje sa o otázke: „Súhlasím s tým, aby mestské zastupiteľstvo mesta Sliač podniklo všetky zákonné opatrenia k tomu, aby zabránilo umiestneniu vojenskej základne Spojených štátov amerických v akejkoľvek forme na území letiska Sliač a v jeho okolí?“

Na snímke referendový hlasovací lístok vo volebnej miestnosti v Sliači, kde okrem volieb do orgánov samosprávy obcí a voľby do orgánov samosprávnych krajov prebieha aj referendum o vojenskej základni USA v Sliači.
Na snímke referendový hlasovací lístok vo volebnej miestnosti v Sliači, kde okrem volieb do orgánov samosprávy obcí a voľby do orgánov samosprávnych krajov prebieha aj referendum o vojenskej základni USA v Sliači. Zdroj: TASR - Ján Krošlák


V Sliači sa k tejto otázke vyjadrujú občania v troch okrskoch. Obyvatelia s trvalým pobytom v časti Hájniky majú volebný okrsok v obradnej sieni mestského úradu, obyvatelia z časti Sampor môžu využiť okrsok zriadený v tamojšej požiarnej zbrojnici a obyvatelia časti Rybáre a tí, ktorí majú trvalé bydlisko v kúpeľoch a pod kúpeľmi, sa v referende môžu vyjadriť v Základnej škole A. Sládkoviča.

Účasť na referende o americkej základni v Sliači je vysoká. Zhruba v polovici času, ktorý je určený na konanie referenda, prišli k hlasovacej urne v tamojšej základnej škole vyjadriť svoj postoj už stovky obyvateľov tohto kúpeľného mestečka.

„Záujem je taký veľký, že sme museli požiadať o ďalšiu urnu na vhadzovanie obálok,“ uviedla pre TASR zapisovateľka tejto komisie Janka Mašlejová. V listinách s menami obyvateľov mesta, ktorí patria do tohto obvodu, je viac ako 2 000 mien.

Obyvatelia Sliača môžu vyjadrovať svoj názor na možné zriadenie vojenskej základne USA na chodbe školy, kadiaľ prechádzajú občania do štyroch okrskov určených na sobotňajšie spojené voľby. Podľa Mašlejovej sa do referenda zapojí takmer každý, kto ide aj na tieto voľby.

K otázke referenda sa však okrem základnej školy môžu občania vyjadrovať aj v obradnej sieni mestského úradu. Pre obyvateľov z časti Sampor je miestnosť na referendum zriadená v tamojšej požiarnej zbrojnici. Referendum sa v Sliači koná na základe petície, ktorú podpísalo 1 343 obyvateľov mesta. To má približne 5 000 obyvateľov.

Domov
Zdieľať
Diskusia