Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Martin Adam Pavlík TASR
29. októbra 2022, 14:29
Čas čítania 1:30

Voľby 2022: NAKA vyšetruje údajnú korupciu voličov. V obci Šalov vraj dostali za hlas 50 eur a ľubovoľný darček

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Voľby 2022: NAKA vyšetruje údajnú korupciu voličov. V obci Šalov vraj dostali za hlas 50 eur a ľubovoľný darček
Zdroj: TASR/Adriána Hudecová

Finančnú odmenu za odovzdanie hlasu vopred dohodnutému kandidátovi údajne dostalo minimálne 10 ľudí.

Polícia vyšetruje podozrenie z volebnej korupcie v obci Šalov v okrese Levice. Oznámila ju kandidátka na starostku. Podľa jej vyjadrenia dve osoby zo Šalova spolupracovali s terajšou starostkou a sľubovali finančnú odmenu občanom za odovzdané hlasy vybranému kandidátovi.

Vyšetrovanie prípadu prevzala NAKA. Potvrdila to hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Renáta Čuháková. Údajná korupcia spočíva v tom, že 38-ročný Šalovčan privedie osobu do volebnej miestnosti s tým, že dotyčný volič nevie čítať ani písať, preto je muž prítomný pri voľbe a sleduje, koho volič krúžkuje.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/František Iván


Muž však údajne takto vodil k urne aj osoby, ktoré čítať a písať vedia. Za odovzdanie hlasu konkrétnemu kandidátovi voliči vraj zinkasovali finančnú odmenu 50 eur a darček podľa potreby danej osoby.

Podľa oznamovateľky takto prešlo vo volebnej miestnosti na obecnom úrade v Šalove od rána už minimálne 10 až 12 ľudí. Celý priebeh tejto korupcie by mal byť zachytený na kamerovom zázname. Oznamovateľka tvrdí, že má aj svedkov incidentu.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) aktuálne preveruje v rámci Slovenska viacero prípadov podozrenia z volebnej korupcie. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová. Dodala, že podrobnejšie informácie poskytnú, keď to situácia dovolí.

„Policajti naďalej zostávajú v teréne a dohliadajú na nerušený priebeh spojených volieb a na verejný poriadok,“ pripomenula hovorkyňa. Ak niekto disponuje informáciami smerujúcimi k prípadom možného narušenia prípravy a priebehu spojených volieb, treba ich oznámiť na najbližší útvar Policajného zboru alebo na číslo polície 158.

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Adriána Hudecová


Volebnej korupcie sa dopustí ten, kto priamo alebo cez sprostredkovateľa poskytne, ponúkne alebo sľúbi úplatok tomu, kto má právo voliť, aby volil alebo hlasoval určitým spôsobom, nevolil alebo nehlasoval určitým spôsobom, nevolil alebo nehlasoval vôbec, alebo sa nezúčastnil volieb, alebo z tohto dôvodu priamo alebo cez sprostredkovateľa poskytne, ponúkne alebo sľúbi úplatok inej osobe.

Volebná korupcia sa týka aj toho, kto v súvislosti s výkonom práva voliť priamo alebo cez sprostredkovateľa pre seba alebo inú osobu prijme, žiada alebo si dá sľúbiť úplatok, aby volil alebo hlasoval určitým spôsobom, nevolil alebo nehlasoval určitým spôsobom, nevolil alebo nehlasoval vôbec, alebo sa nezúčastnil volieb.

Komunálne a župné voľby 2022 sledujeme aj naživo. Zároveň sme pre teba pripravili krátky prehľad, vďaka ktorému bude pre voličov jednoduchšie zorientovať sa v týchto voľbách. Pridávame aj návod, ako voliť, a informácie, čo sa bude diať priamo vo volebných miestnostiach.

Domov
Zdieľať
Diskusia