Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová TASR
26. októbra 2022, 15:59
Čas čítania 0:59

Putin sledoval cvičenie ruských jadrových síl, vraj išlo o prípravu na prípadný nepriateľský jadrový útok proti Rusku

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Cvičenie bolo podľa hlásenia úspešné a splnilo všetky ciele.

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu sledoval vojenské cvičenie strategických jadrových síl cez videohovor. Štátna televízia Rossija-24 odvysielala zábery, ako Putin sleduje priebeh cvičenia prostredníctvom videokonferencie z tzv. situačného centra.

Podľa hlásenia dopadlo dobre a splnilo všetky očakávania. Cieľom bol nácvik masívneho jadrového úderu ako reakcia na jadrový útok nepriateľa. Do cvičenia sa zapojili pozemné, námorné i vzdušné sily strategického odstrašovania.

Krycí názov Grom

V rámci cvičenia bola z polygónu Pleseck v Archangeľskej oblasti na severe európskej časti Ruska na polygón Kura na Kamčatke odpálená medzikontinentálna balistická strela Jars. Z ponorky Tula v Barentsovom mori bola odpálená balistická raketa Sineva. Nasadené boli aj dve lietadlá s dlhým doletom Tu-95MS, ktoré odpaľovali zo vzduchu riadené strely. Podľa Kremľa všetky rakety zasiahli svoje ciele.

Vojenské manévre prichádzajú len krátko po tom, čo sa Rusko opakovane vyhráža použitím jadrových zbraní. Ukrajinu dokonca obviňuje z prípravy špinavého jadrového útoku, Kyjev tieto obvinenia popiera.

22. septembra 2022, 13:32 Čas čítania 0:35 Rusko je odhodlané brániť okupované ukrajinské územie jadrovými zbraňami, tvrdí bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev Rusko je odhodlané brániť okupované ukrajinské územie jadrovými zbraňami, tvrdí bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev

Cvičenia ruských síl strategického odstrašovania s odpaľovaním balistických a riadených striel prebiehajú pod krycím názvom Grom.

Vojenské cvičenia organizuje krajina každoročne v snahe ukázať svoju pripravenosť na prípadný útok. Rusko o cvičeniach upovedomilo aj Spojené štáty, táto povinnosť im vyplýva zo Zmluvy o obmedzení strategických zbraní. Oznámenie začiatku cvičenia podľa brigádneho generála amerického letectva a hovorcu Pentagónu Patricka Rydera znižuje riziko chyby.

Predchádzajúce cvičenie sa konalo 19. februára 2022 – päť dní pred ruskou inváziou na Ukrajinu. Dovtedy takéto cvičenia Rusko dva roky nerobilo.

Domov
Zdieľať
Diskusia