Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Martin Adam Pavlík
26. októbra 2022, 13:00
Čas čítania 0:53

Americká basketbalistka Brittney Grinerová pôjde z ruského väzenia do trestaneckej kolónie, ktorá je potomkom neslávnych gulagov

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Americká basketbalistka Brittney Grinerová pôjde z ruského väzenia do trestaneckej kolónie, ktorá je potomkom neslávnych gulagov
Zdroj: Getty Images/Christian Petersen-Staff

Má tam stráviť až deväť rokov.

Americká basketbalistka Brittney Grinerová, ktorú zatkli v Rusku 17. februára pre konopný olej v batožine, pôjde do trestaneckej kolónie na deväť rokov, píšu Yahoo News. Ako portál vysvetľuje, trestanecké kolónie sú potomkami gulagov, známych pracovných táborov z éry Josifa Stalina, kde prišli o život milióny Rusov.

Aj po dekádach sú väzni v týchto zariadeniach vystavení drsným a neľudským podmienkam. Údajne sú tam aj dnes väzni mučení alebo bití spoluväzňami, iní musia pracovať 16 hodín denne. To, kedy do kolónie basketbalistka nastúpi, ešte nie je známe, podľa jej právnikov k tomu však môže dôjsť až o niekoľko mesiacov. 

Brittney Grinerová.
Brittney Grinerová. Zdroj: TASR/AP/Alexander Zemlianichenko, Pool


O tom, ako to v podobných kolóniách vyzerá, podal svedectvo napríklad Alexej Navaľnyj. Podľa neho musia niektorí väzni absolvovať až päť denných sedení pri obrazovke, kde sú nútení pozerať štátnu televíziu a propagandistické filmy.

V trestaneckej kolónii boli istý čas aj členky ruskej punkovej kapely Pussy Riot, ktoré vraveli, že tam nie je teplá voda, teplé oblečenie ani lieky. Ľudia, ktorí ochorejú, tak môžu v dôsledku toho pokojne aj zomrieť.

V prípade Grinerovej sa rokovalo aj o tom, že by mala byť súčasťou výmeny väzňov.  Washington údajne Kremľu pripravil presný menný zoznam väzňov, ktorých by chcel z Ruska dostať domov do USA.

Grinerová je dvojnásobnou zlatou olympijskou medailistkou a hráčkou tímu WNBA Phoenix Mercury. Podľa amerických médií jej proces mohla ovplyvniť jej sexuálna orientácia. Radí sa totiž k LGBTI+ ľuďom.

Domov
Zdieľať
Diskusia