Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ivan Koribanič TASR
20. októbra 2022, 22:08
Čas čítania 0:47

Hrozba, že Rusko zaútočí na Ukrajinu opäť z Bieloruska, je vysoká. Pridať sa môžu aj Lukašenkovi vojaci

Kategória:
Politika
Uložiť Uložené
Hrozba, že Rusko zaútočí na Ukrajinu opäť z Bieloruska, je vysoká. Pridať sa môžu aj Lukašenkovi vojaci
Zdroj: TASR/AP

Do Bieloruska má prísť až 9-tisíc vojakov a stovky kusov ťažkej techniky.

Ukrajina vo štvrtok vyhlásila, že čoraz ostrejšie vyjadrenia zo strany Minska a Moskvy a vytvorenie takzvanej spoločnej bojovej skupiny zameranej na ochranu bieloruských hraníc naznačuje, že by sa ruské jednotky mohli pokúsiť zaútočiť na Ukrajinu aj z Bieloruska.

„Agresívna rétorika vojenských a politických predstaviteľov Ruska a Bieloruska sa stupňuje,“ uviedol zástupca náčelníka ukrajinského generálneho štábu Olexij Hromov. Dodal, že „hrozba opätovného útoku ruských jednotiek zo severu narastá“.

Podľa Hromova by sa mohla potenciálna ruská ofenzíva spustiť „smerom na západ od bieloruských hraníc, aby tak Rusko odstrihlo Ukrajinu od hlavných logistických tepien určených na dodávky zbraní a vojenského vybavenia“ od západných spojencov.


Bieloruská tajná služba vo štvrtok uviedla, že „každý deň zaznamenáva nárast spravodajskej činnosti z ukrajinského územia a takisto aj pokusy o narušenie bieloruského vzdušného priestoru“.

Anketa:
Sleduješ aktuálny vývoj vojny na Ukrajine?
Áno, pravidelne to sledujem.
Nie, nezaujíma ma to.
Pozriem si to, keď na to natrafím, no nevyhľadávam to.
Áno, pravidelne to sledujem.
72 %
Nie, nezaujíma ma to.
9 %
Pozriem si to, keď na to natrafím, no nevyhľadávam to.
20 %

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko minulý týždeň oznámil, že Minsk a Moskva nasadia na západných hraniciach jeho krajiny spoločnú bojovú operačnú skupinu, čo označil za reakciu na vyostrenie napätia.

Podľa údajov bieloruského ministerstva obrany začali do Bieloruska prví ruskí vojaci prichádzať v sobotu. Ich celkový počet by údajne nemal prekročiť 9-tisíc. Nová spoločná vojenská skupina Ruska a Bieloruska vzbudila na Západe obavy, že by sa bieloruskí vojaci mohli pridať k ruským silám bojujúcim na Ukrajine.

Domov
Zdieľať
Diskusia