Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Adam Novosad TASR
12. októbra 2022, 8:02
Čas čítania 1:12

Obrovský míľnik: NASA nárazom sondy do asteroidu Dimorphos úspešne zmenila jeho dráhu tak, ako plánovala

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Americkí vedci hlásia veľký úspech po náraze do asteroidu Dimorphos.

Sonde amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) sa v rámci testovania obrany Zeme pred vesmírnymi telesami podarilo zmeniť dráhu asteroidu Dimorphos.


Sonda Double Asteroid Redirection Test alias DART úmyselne narazila do asteroidu Dimorphos v pondelok 26. septembra, čím ho vytlačila na rýchlejšiu obežnú dráhu okolo väčšej binárnej planétky Didymos.

9. októbra 2022, 9:30 Čas čítania 12:01 Gabriel robí na lodi v Severnom mori: Na 23. narodeniny som si kúpil byt a Ford Mustang. Kapitán zarobí 700 eur denne (Rozhovor) Gabriel robí na lodi v Severnom mori: Na 23. narodeniny som si kúpil byt a Ford Mustang. Kapitán zarobí 700 eur denne (Rozhovor)

„DART skrátil obežnú dráhu 11 hodín 55 minút na 11 hodín 23 minút,“ povedal riaditeľ NASA Bill Nelson. Vedci pôvodne dúfali, že po náraze sa ju podarí skrátiť aspoň o desať minút.


„Táto misia ukazuje, že NASA sa snaží byť pripravená na čokoľvek, čo na nás vesmír vrhne,“ uviedol Nelson. Vedci potrebovali asteroid aj planétku niekoľko dní pozorovať pomocou teleskopu, aby čo najpresnejšie určili, ako veľmi náraz zmenil dráhu 160-metrového asteroidu.

Najbližších 100 rokov nám nehrozí takáto zrážka Sonda odštartovala v novembri 2021 z Vandenbergovej základne v americkom štáte Kalifornia. Celý test stál agentúru okolo 325 miliónov dolárov.


Planétka Didymos a asteroid Dimorphos obletia Slnko raz za 2,1 roka. Pre Zem nepredstavujú žiadnu hrozbu, sú však ideálne na test planetárnej obrany. Po náraze sondy DART sa za asteroidom dočasne vytvoril dlhý pás úlomkov, ktorý sa podobá na chvost kométy.


Astronómovia považujú len zlomok z miliárd asteroidov a komét v našej Slnečnej sústave za potenciálne nebezpečenstvo pre Zem. V najbližších 100 rokoch podľa nich nie sú očakávané žiadne takéto zrážky.


So súčasnou technológiou je náraz sondy do asteroidu zatiaľ jediným spôsobom obrany pred nebezpečným vesmírnym telesom. Jeho dráhu by v prípade včasného zaznamenania mohla vychýliť aj gravitačná sila vesmírnej lode, ktorá by popri ňom musela istý čas letieť. Poslednou možnosťou je odpálenie jadrovej hlavice na jeho presmerovanie alebo zničenie.

Domov
Zdieľať
Diskusia