Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer TASR
8. októbra 2022 o 15:44
Čas čítania 0:47

Protestujúci v Bratislave apelovali na vládu, aby riešila energetickú a inflačnú krízu

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Účastníci manifestácie hovorili o strachu z budúcnosti, hrozbe vzniku hladových dolín a krachu regiónov.

Niekoľko tisíc ľudí sa zišlo na Námestí SNP v Bratislave na proteste s názvom Proti chudobe, ktorý organizuje Konfederácia odborových zväzov. Jeho cieľom bolo vyzvať slovenskú vládu a parlament, aby bezodkladne prijali opatrenia a kroky na riešenie energetickej a inflačnej krízy, poklesu životnej úrovne obyvateľov i stabilizáciu hospodárstva.

Protest, KOZ
Niekoľko tisíc ľudí sa v sobotu 8. októbra 2022 zišlo na Námestí SNP v Bratislave na proteste Proti chudobe, ktorý organizuje Konfederácia odborových zväzov. Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Organizátori protestu prízvukujú absenciu adresnej pomoci občanom, samosprávam aj podnikom. „Máme tu nový typ pandémie, pandémiu chudoby. Každý deň nečinnosti vlády a parlamentu má následky,“ odkázal jeden protestujúci.

Účastníci manifestácie hovorili o strachu z budúcnosti, hrozbe vzniku hladových dolín a krachu regiónov. Vládu SR vyzývajú, aby bezodkladne riešila súčasnú kritickú situáciu v krajine. Žiadajú od nej urýchlené predstavenie protiinflačných opatrení a zmiernenie negatívnych dosahov na život Slovákov.

Protest
Zložitá energetická situácia sa podľa KOZ odzrkadľuje v obmedzovaní výroby, pozastavení investícií aj v likvidácii pracovných miest. Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

KOZ od vlády Eduarda Hegera požaduje, aby zrozumiteľne prezentovala, čo čaká v najbližších mesiacoch v súvislosti s cenami energií domácnosti, firmy i verejné inštitúcie. Odborári vyjadrili aj želanie skorého prijatia štátneho rozpočtu na budúci rok, v ktorom sa zohľadnia záväzky plynúce z prijatých kolektívnych zmlúv.

 
Podľa protestujúcich sa energetická kríza odzrkadľuje v obmedzovaní výroby, pozastavení investícií aj v likvidácii pracovných miest. Kolaps podľa odborárov hrozí obciam, mestám, školám aj nemocniciam, keďže energetické náklady sa premietajú do cien všetkých výrobkov, potravín a služieb.

Domov
Zdieľať
Diskusia