Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Adam Novosad TASR
4. októbra 2022, 7:58
Čas čítania 0:54

Severná Kórea odpálila raketu, ktorá preletela ponad Japonsko. Balistická strela prekonala vzdialenosť až 4 600 kilometrov

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Severná Kórea odpálila raketu, ktorá preletela ponad Japonsko. Balistická strela prekonala vzdialenosť až 4 600 kilometrov
Zdroj: TASR/Korean Central News Agency

Severná Kórea prvýkrát po piatich rokoch odpalom svojej rakety priamo ohrozila Japonsko.

Za obludné označil v utorok japonský premiér Fumio Kišida odpálenie severokórejskej balistickej strely, ktorá prvýkrát po takmer piatich rokoch preletela ponad Japonsko.


Test balistickej strely zo strany KĽDR v Japonsku neobvykle spustil národný systém varovania pred vzdušnými útokmi J-Alert. Varovanie vyzývalo obyvateľov severného japonského ostrova Hokkaido, prefektúry Aomori a krajnom severe hlavného japonského ostrova Honšu, aby sa ukryli vo svojich domovoch.

Japonský minister obrany Jasukazu Hamada uviedol, že raketa preletela vzdialenosť približne 4 600 kilometrov. Išlo o najdlhšiu horizontálnu vzdialenosť, ktorú severokórejská raketa v histórii zvládla.

Raketu nad Japonskom odsúdili aj AmeričaniaOdpálenie rakety odsúdilo aj indo-tichomorské velenie ozbrojených síl USA. „Spojené štáty odsudzujú takéto kroky a vyzývajú KĽDR, aby sa zdržala ďalších protiprávnych a destabilizujúcich aktov,“ uviedli Američania vo vyhlásení. Biely dom vyhlásil, že so spojencami konzultuje ráznu reakciu na najnovší severokórejský test.


Išlo dovedna o siedmy prípad, keď Severná Kórea vystrelila raketu ponad Japonsko. Naposledy sa tak stalo v roku 2017. Najnovšia strela podľa japonských zdrojov dopadla do Tichého oceánu, zhruba 3 000 kilometrov východne od Japonska. Japonsko prostredníctvom svojho veľvyslanectva v čínskom Pekingu odovzdalo oficiálny protest severokórejskej ambasáde v Číne.

23. februára 2024, 9:30 Čas čítania 8:10 V obchode sa prechádzali komparzisti a z hotela nás nepustili na ulicu. Jozef Zelizňák rozpráva o svojej ceste do KĽDR (Rozhovor) V obchode sa prechádzali komparzisti a z hotela nás nepustili na ulicu. Jozef Zelizňák rozpráva o svojej ceste do KĽDR (Rozhovor)

Severná Kórea medzitým stihla oficiálne uznať výsledky pseudoreferend, ktoré Rusko zorganizovalo na okupovaných územiach Ukrajiny a následne tieto regióny anektovalo. 

Domov
Zdieľať
Diskusia