Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Martin Adam Pavlík TASR
23. septembra 2022, 19:02
Čas čítania 1:12

Fínsko výrazne obmedzí vstup ruských občanov na svoje územie. Ich nápor vraj vážne poškodzuje medzinárodné postavenie krajiny

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Fínsko výrazne obmedzí vstup ruských občanov na svoje územie. Ich nápor vraj vážne poškodzuje medzinárodné postavenie krajiny
Zdroj: TASR/AP/Lauri Heino/Lehtikuva

Územie Ruska sa snažia opustiť predovšetkým muži, ktorým hrozí povolanie do armády.

V stredu sme informovali, že po vyhlásení čiastočnej mobilizácie v Rusku aerolinky prestali s okamžitou platnosťou predávať letenky mužom vo veku od 18 do 65 rokov. Následne sa začali tvoriť kolóny áut na gruzínsko-ruskej hranici a zdvojnásobil sa aj počet Rusov, ktorí prekročili hranice do Fínska.

Podľa agentúry AFP však Fínsko výrazne obmedzí vstup ruských občanov na svoje územie. Rozhodnutie o výraznom obmedzení počtu ruských občanov vstupujúcich na územie Fínska prijal výbor ministrov pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku.

Odporučil, aby sa obmedzilo vydávanie nových víz pre ruských občanov. Súčasný nápor Rusov totiž podľa piatkového vyhlásenia fínskej vlády vážne poškodzuje medzinárodné postavenie Fínska. Bližšie podrobnosti o chystaných reštrikciách vláda neoznámila.

Finsko
Zdroj: Wiki Commons/volně k užití


Zvýšený nápor na fínsko-ruských hraniciach zaznamenávajú od stredajšieho prejavu šéfa Kremľa Vladimira Putina, v ktorom po sérii porážok ruskej armády na Ukrajine nariadil čiastočnú mobilizáciu. Územie Ruska sa snažia opustiť predovšetkým muži, ktorým hrozí povolanie do armády.

Len vo štvrtok pozemné hranice Fínska prekročilo 6 470 ruských občanov. Oproti začiatku tohto týždňa to predstavuje vyše stopercentný nárast. Fínsko už od septembra znížilo počet udeľovaných víz pre ruských občanov na desatinu z bežného množstva. Ešte pred vyhlásením čiastočnej mobilizácie v Rusku zvažovalo, že vzhľadom na pokračujúcu inváziu na Ukrajine zakáže vstup do krajiny väčšine Rusov.

Rušná premávka na fínsko-ruských hraniciach je stále.
Rušná premávka na fínsko-ruských hraniciach je stále. Zdroj: TASR/AP/Sasu Makinen/Lehtikuva


Fínske pozemné hraničné priechody sú pritom pre Rusov poslednými vstupnými bodmi do Európy. Väčšina európskych krajín už v reakcii na ruskú agresiu voči Ukrajine uzatvorila pre ruských občanov hranice alebo vzdušný priestor.


Pobaltské štáty Litva, Lotyšsko a Estónsko avizovali, že nebudú poskytovať azyl ruským občanom, ktorí z vlasti utekajú po vyhlásení čiastočnej mobilizácie. Rusi utekajú pred mobilizáciou aj do iných krajín susediacich s Ruskom vrátane Kazachstanu, Arménska či Gruzínska, kam sa snažia dostať letecky alebo aj autami.

Po vyhlásení mobilizácie hlásili vypredané lety z Moskvy do Istanbulu, Belehradu a ďalších zahraničných destinácií a ceny leteniek do nich raketovo stúpli.

Domov
Zdieľať
Diskusia