Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
18. septembra 2022, 18:31
Čas čítania 1:06

Pápežský almužník sa dostal pod raketovú paľbu, keď na Ukrajine rozvážal humanitárnu pomoc

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Pápežský almužník sa dostal pod raketovú paľbu, keď na Ukrajine rozvážal humanitárnu pomoc
Zdroj: TASR/AP

Pomohol mu vojak, ktorý vedel, kde presne sa nachádza najbližší kryt.

Vatikánsky almužník kardinál Konrad Krajewski a jeho sprievod sa cez víkend počas rozvozu humanitárnej pomoci na Ukrajine dostali pod raketovú paľbu. Vyviazli z nej bez zranení.

Ako informovala agentúra AP, incident sa odohral v sobotu neďaleko ukrajinského mesta Záporožie, v lokalite vo vzdialenosti asi 20 kilometrov od frontovej línie. Vatikán dodal, že kardinál so sprievodom boli nútení vyhľadať úkryt.

„Prvýkrát v živote som nevedel, kam mám utekať. Pretože nestačí utekať, musíte vedieť kam,“ povedal kardinál poľského pôvodu, ktorý z pozície pápežského almužníka získava pre Vatikán financie, napr. aj z milodarov či lotérie, a má na starosti aj charitatívnu pomoc. Krajewski dodal, že v kritickej situácii im pomohol vojak z ich sprievodu, ktorý vedel, kde presne sa nachádza najbližší kryt.

Vojna na Ukrajine. Ilustračná fotografia.
Vojna na Ukrajine. Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/AP


Spravodajský web Onet.pl dodal, že dovezená humanitárna pomoc a potraviny sú určené pre asi 4000 ľudí, ktorých z danej oblasti odtiaľ z rôznych dôvodov neevakuovali.
Súčasťou zásielky boli aj pápežom Františkom požehnané ružence, ktoré si civilisti a vojaci podľa Krajewského rozdali a mnohí si ich bez ohľadu na svoje vierovyznanie ihneď zavesili na krk.

Krajewski je na Ukrajine v mene pápeža Františka. V programe mal návštevu miest Odesa, Žytomyr, Charkov i iných lokalít na východe Ukrajiny. Cieľom cesty je navštíviť a podporiť rozličné komunity veriacich, kňazov a rehoľníkov, ako aj ich biskupov, ktorí už viac než 200 dní zostávajú na miestach svojej služby i napriek vojnovým nebezpečenstvám, informoval web Vatican News.


Agentúra AP vo svojej správe pripomenula, že ruská armáda aj v noci na nedeľu opäť ostreľovala viaceré mestá a obce na Ukrajine. Britské ministerstvo obrany v súvislosti s tým vo svojej pravidelnej zvodke varovalo, že Rusko pravdepodobne zintenzívni svoje útoky na civilné ciele, keďže na bojiskách Ukrajiny zažíva porážku.

Domov
Zdieľať
Diskusia