Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer TASR
9. septembra 2022, 19:19
Čas čítania 1:08

Nový kráľ Karol III. si v prvom prejave uctil svoju matku kráľovnú Alžbetu II.

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Prednahratý prejav nového britského kráľa odvysielali aj v londýnskej Katedrále sv. Pavla.

Nový britský kráľ Karol III. sa po prvýkrát prihovoril svetu zo svojej novej pozície. Potom ako popoludní prijal v Buckinghamskom paláci premiérku Liz Trussovú si v prednahratom televíznom prejave uctil pamiatku svojej zosnulej matky. Pripomenul jej vernú a poctivú službu britskej korune, národu i svetu.

Zosnulú Alžbetu II. v príhovore Karol III. označil za inšpiráciu pre seba samého aj celú kráľovskú rodinu a prisľúbil, že bude pokračovať v jej celoživotnej službe. Na jeho predchádzajúcu pozíciu princa z Walesu nastúpi následník britského trónu princ William.

Prejav vysielali aj v londýnskej Katedrále sv. Pavla, v ktorej bolo dvetisíc miest aj pre verejnosť. Za britského panovníka bude Karol III. oficiálne vyhlásený v sobotu napoludnie na stretnutí rady pre nástupníctvo trónu, na ktorom sa zúčastní aj jeho syn princ William. 

„Po celý svoj život bolo jej veličenstvo kráľovná – moja milovaná matka – inšpiráciou a príkladom pre mňa a celú moju rodinu. Máme u nej ten najsrdečnejší dlh, aký môže akákoľvek rodina dlhovať svojej matke. Za jej lásku, náklonnosť a vedenie, porozumenie a príklad,“ uviedol vo svojom prvom kráľovskom prejave Karol III. Doplnil, že jeho matka prežila veľmi dobrý život.

Na úplný záver prejavu poďakoval ľuďom za prejavy sústrasti. „Mojej drahej mamičke, ktorá sa vydáva na svoju poslednú veľkú cestu za mojím drahým zosnulým oteckom, chcem povedať len toto: ďakujem ti. Za tvoju lásku a oddanosť našej rodine a rodine národov, ktorým si po celé tie roky slúžila. Nech ti anjeli spievajú na ceste k odpočinku,“ ukončil v slzách.

Domov
Zdieľať
Diskusia