Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
5. septembra 2022, 9:06
Čas čítania 7:47

KOALIČNÁ KRÍZA ZÁZNAM: Sulík nám chce s mafiou a fašistami urobiť zo života peklo, tvrdí Matovič

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Strana Sloboda a solidarita dnes definitívne odchádza z vlády.

• Ministri SaS podali demisiu, od dnešného dňa je vláda Eduarda Hegera menšinová. 

• Igor Matovič definitívne neodstúpi z postu ministra financií. 

• Eduard Heger dnes zrejme predstaví mená potenciálnych nástupcov na ministerstvá hospodárstva, školstva, zahraničných vecí a spravodlivosti. 

16:58 –  Peter Pellegrini z Hlasu-SD tvrdí, že Slovensko okamžite potrebuje predčasné voľby. Vládna koalícia podľa strany skončila, a to s obrovskou hanbou, fiaskom a úplným zlyhaním. V prípade dohody na predčasných voľbách je Hlas-SD pripravený podporiť všetky potrebné návrhy na prijatie pomoci pre ľudí a firmy. 


„Je nemysliteľné, aby sme boli v parlamente ďalšie mesiace svedkami ďalších hádok a urážania. Preto vyzývam všetky parlamentné politické strany, aby sme začali rokovania o termíne predčasných volieb,“ uviedol líder strany a nezaradený poslanec Peter Pellegrini. 

16:18 – Gröhling podotkol, že zotrvanie Matoviča vo funkcii považuje za pochovanie akejkoľvek šance na normálne a zodpovedné vládnutie. Podobne to vníma aj Kolíková. S Matovičom sa podľa nej nedá vládnuť a dokončiť reformy, pretože si nedokáže vážiť koaličného partnera a pošliapava princípy právneho štátu.

15:42 – Igor Matovič reagoval na demisiu ministrov SaS statusom. Tvrdí, že sa Richard Sulík chce spojiť v opozícii s extrémistami a Robertom Ficom. 

„Vykašľať sa na ľudí v najťažšej chvíli a utiecť pred zodpovednosťou nie je obeta, nie je ľudské, je to obyčajná zbabelosť. Miesto zmrazených cien elektriny vybaviť rodinám na rozlúčku ceny dvojnásobné, veľmi milé. Povýšiť osobnú nenávisť nad záujem ľudí, krátkozraké. Opozícia v koalícii odchádza do opozície … a podľa toho, čo nám dnes na rozlúčku povedali, idú nám v parlamente s mafiou a fašistami urobiť zo života peklo,“ napísal Matovič. 

19. marca 2024, 18:00 Čas čítania 0:40 FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu

15:35 – Predseda mimoparlamentného hnutia Progresívne Slovensko Michal Šimečka, tvrdí, že rozpad tejto vlády je zlyhaním celej jednej politickej generácie, ktorá ľuďom v roku 2020 sľubovala zmenu a dostala na ňu vládny mandát. 


„Zažívame najťažšiu inflačnú a energetickú krízu, na našich hraniciach sa bojuje. Občania sú z toho traumatizovaní a právom sa obávajú blížiacej sa zimy. No koalícia namiesto hľadania riešení dospela k rozpadu. Je to nepochopiteľný a obrovský hazard s dôverou a životnou úrovňou ľudí na Slovensku,“ komentoval Šimečka. Igor Matovič a jeho osobné spory s predsedom SaS Richardom Sulíkom podľa predsedu PS otrávili slovenskú politiku.

15:31 – Richard Sulík tvrdí, že ak príde do parlamentu návrh na odvolanie Igora Matoviča, zahlasuje za a bude sa o tom snažiť presvedčiť aj svojich kolegov. Hovorí, že by bolo nelogické, keby najprv pre Matoviča odišli z vlády a potom ho podporili pri odvolávaní. 

15:26 – Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková podáva demisiu pre Igora Matoviča. Myslí si, že minister financií zneucťuje kľúčové inštitúcie štátu.

15:20 – Z vlády odchádza aj minister zahraničných vecí Ivan Korčok, ktorý nie je členom ale nominantom SaS. Rozhodol sa odísť aj z dôvodu, že zostávajúcu koalíciu považuje za nestabilnú, pretože nie je jasné, ako bude fungovať. 

30. septembra 2023, 7:00 Čas čítania 25:30 VOĽBY 2023: Podľa priebežných výsledkov vedie Smer, spočítali už viac ako 60 % hlasov VOĽBY 2023: Podľa priebežných výsledkov vedie Smer, spočítali už viac ako 60 % hlasov

15:15 – Richard Sulík oznámil, že ministri SaS dnešným dňom podávajú demisiu. Na tlačovej konferencii kritizoval Igora Matoviča a pripomenul, že minister financií sa podľa SaS postaral o rozvrat krajiny. „Je nám ľúto, že opúšťame ministerstvá, je to smutná chvíľa, nerobíme to s radosťou. Aj preto sme im dali dlhú dobu, aby si to mohli naši bývalí kolegovia rozmyslieť,“ povedal Sulík. 

Pripomenul, že v čase energetickej krízy je dôležité, aby bola na ministerstve hospodárstva kontinuita. Predsedu vlády Eduarda Hegera kritizoval aj za to, že mu nepredstavil meno jeho nástupcu, aj keď je už niekoľko dní v demisii. Premiéra Hegera nazval Richard Sulík „formálnym“. Tvrdil, že sa na neho spoliehali, že dokáže spraviť s Matovičom poriadok, ale nepodarilo sa. 

„Dva roky sme sa snažili byť ostrovom zdravého rozumu, snažili sme sa byť oponentúrou mnohokrát smiešnym návrhom,“ povedal Richard Sulík, pričom spomínal známe „atómovky“ ministra Igora Matoviča. 

14:35Premiér Eduard Heger oznámil, že jeho vláda bude vzhľadom na demisie ministrov SaS menšinová. S menami nástupcov odchádzajúcich ministrov plánuje najprv oboznámiť prezidentku Zuzanu Čaputovú. Budúci týždeň by ich mohla spoznať aj verejnosť.

14:28 – Minister školstva Branislav Gröhling oficiálne podal demisiu do podateľne prezidentky. Ministrom zostáva do momentu, kým Zuzana Čaputová demisiu oficiálne príjme.

Grohling
Zdroj: Ministerstvo školstva SR

14:15 – Koalícia má podľa Naďa na stole návrhy nových ministrov po odchode SaS z vlády, ktorí majú byť nespochybniteľní špičkoví odborníci. 


„Pre mňa je dôležitejšie, aké mená budú navrhnuté, ako to, ktorá strana bude za tie rezorty zodpovedná,“ poznamenal Naď.


Ministra hospodárstva Richarda Sulíka skritizoval za to, že sa rozhodol odísť v čase energetickej krízy. „Odísť z koalície, keď nás ľudia najviac potrebujú, je nezodpovedné,“ povedal. Minister tvrdí, že nikto SaS z vlády nevyháňa, je jej legitímne právo odísť z koalície.


Trojkoalícia bude pokračovať v menšinovej vláde a urobí všetko pre to, aby vydržala. Koalícia bude podľa Naďa v menšinovej vláde dávať zákony, ktoré sa týkajú plánu obnovy, budú vychádzať z programového vyhlásenia vlády a týkajú sa zahraničnej a bezpečnostnej politiky. „Predpokladám, že na tie sa nájde väčšina v Národnej rade SR," povedal Naď s tým, že menšinová vláda je problematická vec. Bude rád, ak SaS bude hlasovať za zákony, za ktoré hlasovala v PVV. Poukázal, že menšinovú vládu majú aj iné krajiny v Európskej únii. (tasr)

25. septembra 2023, 11:30 Čas čítania 1:41 KOMENTÁR: Nenazývajte Igora Matoviča psychiatrickým pacientom KOMENTÁR: Nenazývajte Igora Matoviča psychiatrickým pacientom

12:40 – Minister financií Igor Matovič tvrdí, že strana Sloboda a solidarita si kúpila poslanca Juraja Krúpu, ktorému vraj za odchod z OĽaNO sľúbili v SaS miesto na kandidátke v najbližších voľbách. 

12:23 – Igor Matovič tvrdí, že na teambuildingu OĽaNO boli za jeho odchod z postu ministra financií len dvaja alebo traja poslanci z celého klubu. Dnes dal vraj ešte pre istotu hlasovať v skupine v rámci četovacej aplikácie Whatsapp. Povedal to v Rádiu Expres. 

„V záujme hnutia a v záujme boja proti mafii je, aby sme dnes SaS neustúpili,“ povedal Igor Matovič. Tvrdí, že sa Richard Sulík spojil s poslancami opozície vrátane Roberta Fica, Petra Pellegriniho a extrémistov.

Sulíka označil za totálne neschopného diletanta. Pripomenul, že predseda vlády organizoval stretnutia k riešeniu energetickej krízy a Sulík nebol schopný prísť s návrhmi. Matovič zároveň deklaroval pomoc rodinám. Tvrdí, že presadia body z požiadaviek, ktoré predložili SaS. „Budeme predkladať návrhy a kto za ne zahlasuje, zahlasuje, kto nezahlasuje, nezahlasuje,“ dodal.


Liberáli podľa Matoviča utekajú z boja a Sulík si diktuje podmienky v čase, keď majú ľudia iné problémy. Podotkol, že SaS nemôže dať v parlamente sama návrh na jeho odvolanie z funkcie ministra. (tasr)

Matovič
Zdroj: TASR

11:37 – Igor Matovič dnes bude diskutovať v Rádiu Expres s Braňom Závodským. Minister. financií dlhodobo odmieta ponuky na rozhovor od viacerých médií vrátane Refresheru. OĽaNO promuje dnešné vystúpenie svojho lídra s tým, že sa v ňom diváci dozvedia pravdu. 

22. septembra 2023, 15:00 Čas čítania 0:14 Pýtali sme sa Slovákov v rodnom meste Roberta Fica, koho budú voliť. Odpovede nás prekvapili Pýtali sme sa Slovákov v rodnom meste Roberta Fica, koho budú voliť. Odpovede nás prekvapili

11:29 – Richard Sulík dnes pred rokovaním vlády podotkol, že meno svojho nástupcu vo vedení ministerstva nepozná, hoci je už niekoľko dní v demisii. Mrzí ho, že OĽaNO nevyužilo dvojmesačné ultimátum. „Igor Matovič vedel, že neodstúpi, a trestuhodne premárnil čas, ktorý sme dali na odovzdanie ministerstva,“ poznamenal Sulík

11:22 –Za predsedu triedy si zvoľte niekoho s dobrým programom, nie triedneho šaša, varuje strana Sloboda a solidarita školákov na začiatku školského roka cez Facebook. 

11:01 – Veronika Remišová kritizovala Richarda Sulíka za neriešenie energetickej krízy. „SaS zatiaľ nenavrhla žiadne riešenia. Ja som nevidela žiadne konkrétne riešenie, ako kompenzovať ceny energií a elektriny. Preto aj dnes máme mimoriadnu vládu,“ povedala.

10:41 – Milan Krajinak zo Sme rodina tvrdí, že v trojkoalícii kollárovci zostánu len v prípade, že sa im podarí napĺňať svoju agendu vrátane presadzovania nájomných bytov a exekučnej amnestie. 

Ak Národná rada SR nezastropuje na septembrovej schôdzi cenu energií a nezvýši ľuďom cez rôzne schémy príjmy, Sme rodina nezotrvá v trojkoalícii

10:32 Prezidentka SR Zuzana Čaputová deklarovala, že vždy bude zvažovať ponúknutých kandidátov na nových ministrov, no nevidí dôvod predlžovať aktuálnu agóniu v súvislosti s vládnou krízou. Od premiéra Eduarda Hegera  očakáva mená kandidátov na uvoľnené miesta po demisii ministrov SaS. Predbežne jej mal hovoriť o dodaní mien v priebehu pondelka, nateraz ich nedostala. Podčiarkla, že vláda potrebuje fungovať, aby konečne neriešila problémy seba, ale krajiny.


„Predovšetkým sa budem rozhodovať až potom, ako demisie budú doručené, čo pravdepodobne nastane. V prvom rade potrebujem návrh kandidátov od premiéra na uvoľnené štyri posty,“ povedala prezidentka. Deklarovala, že po návrate z dlhodobo plánovanej služobnej cesty bude toto jej priorita, aby zabezpečila funkčnosť vlády nástupom nových ľudí. 

31. augusta 2023, 12:00 Čas čítania 0:17 „Progresívne Slovensko má zajačie úmysly, Smer má aspoň odborníkov.“ Pýtali sme sa Slovákov v Sabinove, koho budú voliť „Progresívne Slovensko má zajačie úmysly, Smer má aspoň odborníkov.“ Pýtali sme sa Slovákov v Sabinove, koho budú voliť

10:19Trojkoalícia bez SaS už má mená náhradníkov za ministrov. Podľa ministra práce Milana Krajniaka ich dnes predstaví Eduard Heger. O Richardovi Sulíkovi povedal, že uteká z ministerstva hospodárstve v čase krízy.

10:12Richard Sulík dnes prišiel na rokovanie vlády. Vyhlásil, že ak Igor Matovič okamžite podá demisiu, je pripravený vrátiť sa na ministerstvo hospodárstva a čeliť energetickej kríze. Dodal, že je pripravený rokovať aj o niektorých bodoch z desatora, ktoré OĽaNO dalo SaS. Niektoré body považuje za neprijateľné. 

9:53 – Dnes o 10.00 h bude rokovať vláda. Témou budú opatrenia smerujúce k zmierneniu energetickej krízy. Konkrétny program rokovania na stráne Úradu vlády SR tentoraz nezverejnili. 

9:15 – Vladimíra Marcinková z SaS tvrdí, že Igor Matovič poslancom neumožňuje pracovať na ich agende. Na Facebooku opísala niekoľko konkrétnych dôvodov. „Igor Matovič hovorí o návrate mafie, splieta konšpiračné teórie o sprisahaní, vidí sa ako spasiteľ vesmíru, pri tom by stačilo pustiť stoličku na ministerstve financií a ideme ďalej ako doteraz a všetky jeho apokalyptické scenáre by vyfučali,“ napísala. 

8:50 – Igor Matovič sa definitívne rozhodol, že neodstúpi z postu ministra financií, oznámil predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš. „Trváme na tom, že neexistuje jediný dôvod na odstúpenie Igora Matoviča, pretože patrí medzi najvýkonnejších ministrov a vždy chránil verejný záujem,“ hovorí Šipoš. 

28. augusta 2023, 14:00 Čas čítania 0:18 „Roberta Fica by sme mali zatknúť.“ V Prešove sa pýtame, koho budú Slováci voliť „Roberta Fica by sme mali zatknúť.“ V Prešove sa pýtame, koho budú Slováci voliť

8:30 – Minister školstva Branislav Gröhling tvrdí, že veľmi rád zostane a s celým tímom bude pokračovať ďalej vo všetkým reformách a opatreniach, ale nemôže fungovať s ministrom financií Igorom Matovičom. Demisiu podá v pondelok krátko popoludní.


„Nemôžeme neustále žiadať o finančné prostriedky, ktoré sú potrebné pre školstvo, nedostávať ich a potom počúvať, že o ne vôbec nežiadame,“ povedal minister školstva. Zároveň v pondelok ráno nevedel povedať, čo by sa malo udiať, aby zo svojho postu neodstúpil.

To, že končí na poste šéfa rezortu školstva a podá demisiu, je podľa neho veľmi zvláštny pocit. „Je to zmiešanie všetkého, čo človek dokáže absorbovať. Je tam čiastočne aj hnev, že kvôli jednému človeku, ktorý nejakým spôsobom traumatizuje celú spoločnosť a školstvo ako také, musí prestať rozvoj a pokračovanie v rámci modernizácie školstva,“ povedal Gröhling.

Ako dodal, zároveň je pre neho nepochopiteľné, že na základe rozhodnutia jedného človeka, ktorý prináša nápady, ako si zmyslí a ako sa ráno zobudí, ich ďalej presadzujú aj poslanci v Národnej rade SR.

Branislav Gröhling
Zdroj: Refresher/Matúš Zeťak

8:00 – Richard Sulík podal svoju demisiu ešte minulú stredu. Svojich ministrov požiadal, aby počkali s demisiami do pondelka, aby dal Igorovi Matovičovi čas na odstúpenie a vytvoril priestor na rokovanie o desiatich podmienkach OĽaNO pre SaS. 

Aby Igor Matovič odstúpil, všetci poslanci SaS by museli zahlasovať za: 

  • zvýšenie prídavku na dieťa a daňového bonusu tak, aby išlo o 200 eur na dieťa mesačne,
  • schválenie štátneho rozpočtu na rok 2023,
  • ústavný zákon o rozpočtovej zodpovednosti,
  • stabilizáciu dôchodkového systému,
  • nepredkladanie návrhov s dosahom na verejné financie neodsúhlasené koaličnou radou,
  • schválenie nových sadzieb daní na lieh, zvýšenie dane z ruskej ropy a tranzitného plynovodu a zvýšený odvod z regulovaných subjektov,
  • zmrazenie cien elektriny pre všetky domácnosti,
  • výhodné zmluvy na plyn pre všetky domácnosti,
  • príspevok domácnostiam na plyn a teplo 250 miliónov eur,
  • príspevok dôchodcom 150 miliónov eur.

„Keď bude predošlých 10 požiadaviek na pomoc ľuďom a ochranu verejných financií schválených, Igor Matovič veľmi rád prijme ponuku Richarda Sulíka na spoločný odchod z ministerských funkcií,“ píše sa v návrhu. 

matovič
Zdroj: Refresher

7:00 – Igor Matovič napísal v nedeľu večer status na Facebooku, v ktorom opäť obvinil Richarda Sulíka z povalenia tretej vlády. Opäť v ňom nespomína, že pri páde vlády Ivety Radičovej hlasoval rovnako ako Richard Sulík. 

23. júla 2023, 14:30 Čas čítania 10:38 Richard Sulík: Kto zarába viac, je schopnejší. Odmietam trestať bohatších za ich úspech vyššími daňami (Rozhovor) Richard Sulík: Kto zarába viac, je schopnejší. Odmietam trestať bohatších za ich úspech vyššími daňami (Rozhovor)

„Skúškou správnosti SaS neprešla. Miesto aspoň návrhu na rokovanie o 10 bodoch, arogantne túto možnosť odmietli. To nás definitívne utvrdilo, že skutočný cieľ SaS bol od začiatku postaviť svoje podmienky tak, aby nakoniec z vlády s ilúziou obete akože museli odísť a mohli sa tak zbaviť zodpovednosti za totálne spackanú otázku riešenia extrémnych cien energií na ministerstve hospodárstva,“ napísal Igor Matovič. 

Domov
Zdieľať
Diskusia