Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR Martin Adam Pavlík
5. septembra 2022, 7:44
Čas čítania 1:06

Volodymyr Zelenskyj: Rusko sa snaží zničiť bežný život každého Európana. EÚ požiadal o ďalšiu pomoc a sankcie voči Kremľu

Kategória:
Politika
Uložiť Uložené
Volodymyr Zelenskyj: Rusko sa snaží zničiť bežný život každého Európana. EÚ požiadal o ďalšiu pomoc a sankcie voči Kremľu
Zdroj: TASR/AP

Kde to Rusko nemôže urobiť prostredníctvom komerčných zbraní, používa ako zbraň energie.

Podľa Volodymyra Zelenského Rusko využíva chudobu a politický chaos na útok na životy všetkých Európanov. Povedal to vo svojom pravidelnom príhovore zverejnenom v noci zo soboty na nedeľu. TASR správu prevzala z denníka The Guardian.

Ukrajinský prezident si myslí, že zastavením dodávok cez plynovod Nord Stream 1 chcelo Rusko zničiť normálny život každého Európana – vo všetkých krajinách nášho kontinentu. Kde to Rusko nemôže urobiť prostredníctvom komerčných zbraní, podľa Zelenského používa ako zbraň energie. „Pokúša sa udrieť prostredníctvom chudoby a politického chaosu tam, kde nemôže udrieť raketami,“ podotkol Zelenskyj.

Aby sa tomu Európa dokázala ubrániť, potrebuje ešte viac jednoty, koordinácie a vzájomnej pomoci. „Túto zimu sa Rusko pripravuje na rozhodný útok v energetickom sektore na všetkých Európanov. A kľúčovými odpoveďami by mali byť dve veci. Po prvé: naša jednota – jednota v obrane pred teroristickým štátom. A po druhé: zvýšenie nášho vlastného tlaku na Rusko, jednak posilnením sankcií na všetkých úrovniach, ako aj obmedzením ruských príjmov z ropy a zo zemného plynu,“ povedal Zelenskyj.

Volodymyr Zelenskyj.
Volodymyr Zelenskyj. Zdroj: TASR/AP


Vzhľadom na to ukrajinský prezident v nedeľu požiadal EÚ, aby urýchlene Ukrajine poskytla ďalšiu finančnú pomoc a aby uvalila nové sankcie na Rusko. Vyjadril sa tak v telefonickom rozhovore s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou. Informuje o tom agentúra Reuters.

„Diskutovali sme o čo najskoršom poskytnutí ďalšej tranže makrofinančnej pomoci zo strany EÚ. Zdôraznená bola aj potreba nachystania 8. balíčka (západných) sankcií (voči Rusku), vrátane zákazu vydávania víz ruským občanom,“ napísal Zelenskyj na Twitteri.

Ešte predtým varoval Európanov pred ťažkou zimou, ktorú majú podľa jeho slov očakávať v dôsledku zníženého dovozu ruskej ropy a zemného plynu. Teraz dodal, že s von der Leyenovou spoločne koordinovali kroky na obmedzenie nadmerného zisku, aký má Rusko z predaja ropy a plynu.

Domov
Zdieľať
Diskusia