Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Martin Adam Pavlík
4. septembra 2022 o 17:52
Čas čítania 0:49

Rusko by sa mohlo stať „Severnou Kóreou na steroidoch“, tvrdí bývalý poradca Kremľa. Predstavil aj scenáre po páde Putina

Kategória:
Politika
Uložiť Uložené
Rusko by sa mohlo stať „Severnou Kóreou na steroidoch“, tvrdí bývalý poradca Kremľa. Predstavil aj scenáre po páde Putina
Zdroj: TASR/AP

Predpovedal tiež, že ruský systém v blízkom čase skolabuje.

Podľa ekonóma a bývalého poradcu Kremľa Sergeja Gurijeva by sa Rusko mohlo stať „Severnou Kóreou na steroidoch“ v prípade, že by krajine nevládol Vladimir Putin. Gurijev to povedal v rozhovore pre CNBC

Gurijev opustil Rusko v roku 2013, nový domov našiel vo Francúzsku. Podľa neho je Rusko momentálne po sankciách Západu v katastrofálnej ekonomickej situácii a predstavil aj možné scenáre, ako by krajina vyzerala po odchode Putina z funkcie. 

„Režimy ako tento sa menia veľmi nepredvídateľným spôsobom. Je veľmi ťažké predpovedať, čo príde po Putinovi. Dôvodom je, že Putin vybudoval svoj režim tak, že ho nikto nemôže nahradiť. Vybudoval ho tak, že bez neho nebude systém fungovať,“ skonštatoval Gurijev. 

Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Zdroj: Sergey Guneev, Sputnik, Kremlin Pool/AP/TASR


Pokračoval, že ľudia okolo vodcu Kremľa si navzájom neveria, dokonca sa vraj niekedy až nenávidia, čo značí, že ak by Putin odišiel, systém by sa určite nejako zmenil. Jeho predpovede však zďaleka nie sú práve pozitívne. 

Podľa neho by najskôr vládol nejaký ultranacionalista alebo vojenská junta. To by však nemalo trvať dlho. Podľa Gurijeva ruský systém nakoniec skolabuje. 

„Môžu to byť mesiace, môže to byť niekoľko rokov, môže to byť Severná Kórea na steroidoch, ktovie?“ vravel v rozhovore so Stevom Sedgwickom. Naznačil však aj ďalší variant, a to ten, že budúci líder by v snahe obnoviť ekonomiku Ruska oslovil Západ.

Domov
Zdieľať
Diskusia