Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
30. augusta 2022, 16:22
Čas čítania 1:04

Čína nariadila lockdown miliónom ľudí v okolí Pekingu

Kategória:
Politika
Uložiť Uložené
Čína nariadila lockdown miliónom ľudí v okolí Pekingu
Zdroj: Pexels/Zhang Kaiyv

Ďalších vyše 13 miliónov ľudí v susednom prístavnom meste Tiencin sa musí dať otestovať po tom, ako tam objavili 51 prípadov nákazy sprevádzanej prevažne miernymi príznakmi covidu.

Miliónom ľudí žijúcich v okolí čínskeho hlavného mesta Peking nariadili v utorok lockdown. Informuje o tom agentúra AFP s tým, že tamojšie úrady pred dôležitým zasadnutím Komunistickej strany ešte viac zintenzívnili snahy o zvládnutie šírenia koronavírusovej nákazy.

Takmer štyrom miliónom ľudí v provincii Che-pej, ktorá obklopuje Peking, nariadili úrady, aby až do konca týždňa zostali doma. Rozhodli sa tak v snahe o zvládnutie tamojšieho menšieho ohniska nákazy. Ďalších vyše 13 miliónov ľudí v susednom prístavnom meste Tiencin sa musí dať otestovať po tom, ako tam objavili 51 prípadov nákazy sprevádzanej prevažne miernymi príznakmi covidu.

Čína je jedinou ekonomicky významnou krajinou, ktorá sa naďalej drží politiky tzv. nulovej tolerancie voči covidu vrátane zavádzania lockdownov, cestovných obmedzení či hromadného testovania, v dôsledku čoho zažíva zastavenie ekonomického rastu. Peking epidemiologické opatrenia ešte zintenzívnil pred nadchádzajúcim 20. národným zjazdom komunistickej strany, ktorý sa má uskutočniť v priebehu nadchádzajúcich troch mesiacov.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Darmau Lee


Zvládnutie pandémie je všeobecne vnímané ako kľúčový prvok politiky prezidenta Si Ťin-pchinga, ktorý by si mal na zjazde zaistiť tretie funkčné obdobie v úrade. Epidemiologická situácia by sa podľa expertov mohla teraz ešte viac zhoršovať, keďže koronavírusový variant omikron sa opäť šíri vo veľkých mestách.

Prísne epidemiologické opatrenia platia napríklad aj v Čcheng-tu, najväčšom meste na západe Číny. V meste Šen-čen považovanom za technologické centrum sú v čiastočnom lockdowne dve štvrte. Zrušený tam bol aj celosvetovo najväčší veľtrh elektroniky.


V tamojšej štvrti Fu-tchien sú zase až do piatka zatvorené kiná, karakoke bary aj parky a zrušené veľké verejné podujatia. Obmedzenia platia aj v okrajovej štvrti Wan-sia, ktorá ponúka lacné ubytovanie pre zamestnancov dochádzajúcich za prácou z iných miest, hoci z nej nehlásili nijaké prípady nákazy.

Anketa:
Je podľa teba lockdown Číny v poriadku?
Áno.
Nie.
Áno.
25 %
Nie.
75 %
Domov
Zdieľať
Diskusia