Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jana Chovancová TASR
26. augusta 2022, 17:55
Čas čítania 2:03

SaS odchádza z vlády. Koaličné rokovania sa skončili v slepej uličke

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Richard Sulík a ministri za SaS sa vyjadrili po stretnutí koaličných partnerov.

„Tridsiateho prvého augusta podávame demisiu,“ vyjadril sa dnes definitívne minister hospodárstva Richard Sulík. 

Strana SaS podľa neho nevidí v ďalšom rokovaní význam. „Naša požiadavka na odchod Igora Matoviča z vlády nebola splnená,“ povedal po viac ako hodine rozhovorov. Oznámil, že poslanci SaS pomôžu otvoriť septembrovú schôdzu a podporia na nej vládne návrhy, ktoré budú v prvom čítaní.

„Nepadli dnes žiadne nové návrhy, iba sme boli dotazovaní zo strany OĽaNO, ako sa budeme v určitých situáciách správať,“ povedal Sulík novinárom s tým, že zaznela aj otázka, ako sa zachová SaS pri štátnom rozpočte. Podľa Sulíka môže koalícia ťažko rátať s ich podporou.

„Prekvapuje ma ľahkosť, s akou pustili najprínosnejšieho koaličného partnera kvôli jednému jedinému človeku. Ktorý vyrába samé problémy,“ dodáva Sulík na záver.

Kollár nevidí zmysel v pokračovaní v menšinovej vláde, ak by bola nefunkčná

Pokiaľ sa nebude dať fungovať v menšinovej vláde, nebude mať podľa Borisa Kollára zo strany Sme rodina jej pokračovanie zmysel. Za dôležité považuje riešiť prípravu na energetickú krízu. Ak štát nebude vedieť pomôcť ľuďom, treba podľa neho predčasné voľby.


„Pokiaľ vláda nebude vedieť vládnuť, prijímať zákony, pomôcť ľuďom, bude to treba zhodiť a pustiť ku kormidlu nových 150 poslancov, ktorí to budú vedieť,“ vyhlásil pred novinármi Kollár.

Nádej podľa neho umrie vtedy, keď SaS naozaj odíde. V tom prípade sa začiatkom septembra stretne predsedníctvo Sme rodina, na ktorom sa dohodne o ďalších krokoch. O ďalších ministerských postoch pre Sme rodina špekulovať nechcel.

Hlas-SD opakovane vyzýva na zmenu ústavy, ktorá by umožnila predčasné voľby

Mimoparlamentná strana Hlas-SD opakovane vyzýva poslancov Národnej rady SR, aby na septembrovej schôdzi umožnili zmenou ústavy konanie predčasných parlamentných volieb. V súvislosti s neúspechom koaličných rokovaní poukazuje na absenciu politického alebo ústavného nástroja, ktorý by dostal lídra OĽaNO Igora Matoviča z vlády.

Koaličný krach podľa lídra Hlasu a nezaradeného poslanca Petra Pellegriniho dokázal, že päť miliónov občanov Slovenskej republiky skáče už dva a pol roka tak, ako Igor Matovič píska. „Jeden jediný vážne narušený človek so svojou schránkovou firmou dokázal rozvrátiť Slovensko a niet možnosti, ako to zastaviť. Toto nemá absolútne nič spoločné s demokraciou a vôľou ľudu,“ poznamenal.

Premiér Eduard Heger povedal, že sa bude do poslednej chvíle usilovať o zachovanie štvorkoalície

Koaličné rokovania o riešení vládnej krízy mali podľa premiéra Eduarda Hegera význam. Chce si počkať do 31. augusta, keď sa skončí ultimátum strany SaS. Pred novinármi opätovne zopakoval, že sa do poslednej chvíle bude usilovať o zachovanie štvorkoalície. Zároveň dodal, že sa pripravujú aj na scenár, že SaS odíde z vlády.


Premiér povedal, že piatkové stretnutie bolo primárne o energetickej kríze. „Ako partneri si veľmi dobre uvedomujeme, že to, čo nás spája v období, do ktorého ideme, je zodpovednosť,“ skonštatoval.

„Strany Sme rodina, Za ľudí aj OĽaNO sa zhodli, že najlepšie bude, aby SaS ustúpila zo svojej požiadavky,“  vyjadril sa minulý týždeň Heger po neúspešných rokovaniach.

Richard Sulík však už minulý týždeň opäť zdôraznil, že má SaS záujem na pokračovaní vo vláde, ale s Matovičom to možné nie je. Nejde podľa neho o osobné animozity, ale o spôsob vládnutia a fungovania Matoviča. „Také chaotické vládnutie som ešte nezažil,“ vyhlásil. Dnešným dňom svoje rozhodnutie urobil Sulík definitívnym.

Anketa:
Čo si myslíš o odchode Richarda Sulíka? 
Myslím si, že sa rozhodol správne.
Mal by zostať, nespeje to k ničomu dobrému. 
Mal by radšej odísť Igor Matovič.
Je mi to fuk.
Myslím si, že sa rozhodol správne.
36 %
413 Hlasov
Mal by zostať, nespeje to k ničomu dobrému. 
12 %
135 Hlasov
Mal by radšej odísť Igor Matovič.
42 %
479 Hlasov
Je mi to fuk.
10 %
119 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia