Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš TASR
25. augusta 2022, 22:07
Čas čítania 0:25

Zriedkavý jav: na Slovensko sa dostal prach od Kaspického mora, ktorý sfarbil oblohu do bledomodra

Kategória:
News
Uložiť Uložené

„Tento prach sa podpísal aj na zvýšenej prízemnej koncentrácii častíc PM10. Spôsobuje tiež zníženie dohľadnosti a bledomodré sfarbenie oblohy,“ varuje SHMÚ.

Nad územie Slovenska, najmä nad východ krajiny, sa dostal prach z okolia Kaspického mora, teda zo stepí Kazachstanu, Uzbekistanu a Turkménska. Meteorológovia jeho výskyt zaznamenali už v stredu. Na sociálnej sieti o tom informoval Slovenský hydrometeorologický ústav.


„Prach zo suchých oblastí v okolí Kaspického mora sa nad naše územie dostáva v porovnaní s prachom zo Sahary oveľa zriedkavejšie. August je prvým tohtoročným mesiacom, keď sa nad Slovensko takýto prach dostal,“ ozrejmil.


Dopoludňajšie merania optickej hrúbky aerosólov na stanici Poprad-Gánovce podľa ústavu potvrdzujú dominanciu hrubých aerosólových častíc v ovzduší.

„Tento prach sa podpísal aj na zvýšenej prízemnej koncentrácii častíc PM10. Spôsobuje tiež zníženie dohľadnosti a bledomodré sfarbenie oblohy,“ dodal.

Domov
Zdieľať
Diskusia