Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
TASR
21. augusta 2022, 20:33
Čas čítania 0:49

V košickej nemocnici letela cez sálu kovová posteľ. Náhodne ju pritiahol prístroj magnetickej rezonancie. Stroj dočasne vyradila

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Prístroj je momentálne dočasne nefunkčný.

V košickej univerzitnej nemocnici k sebe prístroj magnetickej rezonancie náhodne pritiahol kovovú posteľ, ktorá sa využíva na prevoz pacientov. Prístroj, ktorý obsahuje silný magnet, je preto momentálne dočasne nefunkčný. Nemocnica zatiaľ s pomocou technikov zisťuje, aká porucha sa na ňom vyskytla, aby mohlo dôjsť k náprave a prístroj znovu spustiť do prevádzky. 

„Aktuálne pracujeme na opätovnom spustení prístroja do prevádzky. Môžeme potvrdiť, že nedošlo k žiadnemu ohrozeniu pacienta ani personálu,“ povedala hovorkyňa Monika Krišková. Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura Košice v súčasnosti rekonštruuje priestory na Rastislavovej ulici, kde v krátkom čase spustí do prevádzky novú modernú magnetickú rezonanciu.

Na otázky, kedy by mal byť prístroj funkčný a koľko bude oprava stáť, nemocnica neodpovedala.

magnetická rezonancia
Zdroj: TASR/Jakub Kotian


Prístroj magnetickej rezonancie sa v medicíne používa na neinvazívnu diagnostiku. „Vytvára snímky tela pacienta s využitím magnetického poľa,“ ozrejmila spoločnosť Siemens Healthineers Slovakia, ktorá je významným výrobcom a dodávateľom prístrojov do nemocníc na Slovensku. Zdôraznila, že hoci nejde o jej prístroj, podobný incident nezaznamenala.


Medzi hlavné oblasti použitia prístroja magnetickej rezonancie patrí podľa spoločnosti vizualizácia mozgu a miechy pacientov s neurologickými stavmi, mozgovými príhodami a onkologickými ochoreniami.

7. mája 2024, 13:30 Čas čítania 1:33 Košice ožijú farebnými grafitmi. Prvý ročník festivalu Creative Streets prinesie umenie či koncert Tiny a Separa Košice ožijú farebnými grafitmi. Prvý ročník festivalu Creative Streets prinesie umenie či koncert Tiny a Separa

Spoločnosť doplnila, že magnetická rezonancia je vhodná aj na vyšetrenie hlavy, chrbtice, ciev, abdominálnej časti a pohybového aparátu. „Významnou rýchlorastúcou oblasťou je aj zobrazovanie srdca pomocou magnetickej rezonancie,“ vysvetlila.

Domov
Zdieľať
Diskusia