Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jakub Paulík
18. augusta 2022, 8:56
Čas čítania 0:48

Američanke odmietli interrupciu. Jej dieťaťu nerastie lebka a takmer určite po pôrode zomrie

Kategória:
Zaujímavosti
Uložiť Uložené

Matka zvažuje, že kvôli interrupcii vycestuje do iného štátu.

Tehotnej Nancy Davisovej z mesta Baton Rouge v štáte Louisiana odmietli v nemocnici vykonať interrupciu plodu, ktorému diagnostikovali akrániu, píše Insider s odkazom na lokálne správy WAFB9. V prípade dieťaťa čiastočne alebo úplne prestáva rásť lebka a s vysokou pravdepodobnosťou neprežije, uvádza Fetal Medicine Foundation. Podľa medicínskych štatistík je úmrtnosť pri akránii takmer stopercentná.

To, že horná časť lebky dieťaťa chýba, si doktori všimli už v 10. týždni tehotenstva, keď išla Američanka na svoj prvý ultrazvuk. Interrupciu jej však odmietli vykonať, pretože život matky nebol ohrozený a zdravotný stav plodu ju na interrupciu neoprávňoval. Louisiana patrí medzi výrazne konzervatívne americké štáty.

Anketa:
Mala by v takomto prípade podľa teba platiť výnimka na interrupciu?
Áno.
Nie.
Áno.
94 %
334 Hlasov
Nie.
6 %
21 Hlasov

Po zrušení ústavného práva na interrupciu úplne zakázali vykonávanie interrupcií s minimom výnimiek, napríklad v prípade ohrozenia života matky. Akránia však medzi ne nepatrí. Nancy Davisová a mnohé iné tehotné ženy v Louisiane preto v podobných prípadoch prakticky len čakajú na to, kedy porodia deti, ktoré majú viac-menej nulové šance na prežitie. 

„Uvedomovať si, že dieťa vynosím nato, aby som ho pochovala, je náročné,“ vyjadrila sa Davisová pre WAFB9. Matka aktuálne zvažuje odchod do iného štátu, kde by pri zdravotnom stave jej dieťaťa interrupciu povolili. Ako najideálnejšia možnosť sa jej javí Florida či Severná Karolína, kde interrupcie vykonávajú do 15. a 20. týždňa tehotenstva.

Domov
Zdieľať
Diskusia