Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ema Stanovská
16. augusta 2022, 9:12
Čas čítania 0:58

„Naša práca sa skončila.“ Proruskí separatisti vo videu vyhlasujú, že odmietajú pokračovať v bojoch na Ukrajine

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Vojaci na videu tvrdia, že keď Moskva oznámila dobytie celej ukrajinskej Luhanskej oblasti, ich práca sa skončila.

Medzi proruskými separatistami na východe Ukrajiny sa objavujú ďalšie známky rozkolu. Niektoré jednotky samozvanej Luhanskej ľudovej republiky údajne odmietli pokračovať vo vyčerpávajúcich bojoch s ukrajinskou armádou v Doneckej oblasti. Informuje o tom Denník N s odvolaním na americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Ľudia v Luhanskej ľudovej republike majú dosť vyčerpávajúcich ofenzív za hranicami, ktoré si tamojší separatisti nárokujú. ISW to uviedol s odkazom na video zverejnené v pondelok v ukrajinských médiách, podľa ktorého príslušníci jedného z práporov odmietajú bojovať za Doneckú ľudovú republiku.

Vojaci na videu tvrdia, že k 3. júlu, keď Moskva oznámila dobytie celej ukrajinskej Luhanskej oblasti, sa ich práca skončila.

„Vyznenie videa odráža širší trend poklesu úsilia Luhanskej ľudovej republiky pri podpore ruskej vojny na Ukrajine a jej morálky,“ uvádza ISW.

„Tento trend je obzvlášť nebezpečný pre ruské sily, ktoré sa snažia naverbovať čo najviac nových vojakov z Luhanskej oblasti, aby nahradili nedávne straty. Hrozí, že ďalší rozkol vo vnútri Ruskom vedených síl ďalej zníži efektivitu ruského vojnového úsilia,“ dodáva inštitút s tým, že pravosť snímky nebolo zatiaľ možné overiť.

15. júla 2022, 8:04 Čas čítania 0:52 Rusko začalo mobilizovať dobrovoľníkov, aby doplnilo nedostatok vojakov. Sľubuje im 6 000 eur mesačne Rusko začalo mobilizovať dobrovoľníkov, aby doplnilo nedostatok vojakov. Sľubuje im 6 000 eur mesačne

Podobné výzvy však ISW zdokumentoval aj pri predchádzajúcich operáciách doneckých separatistov v Luhanskej, Charkovskej a Chersonskej oblasti. Môže to znamenať, že separatisti možno nie úplne podporujú vojenské plány Kremľa na ďalšiu územnú expanziu na Ukrajine, myslí si americký think-tank.

Motivácia ruských vojakov bojovať je podľa viacerých zdrojov už dlhodobo veľmi nízka. Ukrajinské spravodajské služby v máji zverejnili nahrávky, podľa ktorých Rusi dokonca hľadajú spôsoby, ako sa zraniť, aby sa dostali z bojiska.

Domov
Zdieľať
Diskusia