Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jakub Paulík TASR
13. augusta 2022, 14:29
Čas čítania 0:56

Rusi hromadne vykupujú tovar v obchodoch H&M a Ikea. Známe firmy onedlho odídu z krajiny

Kategória:
Zaujímavosti
Uložiť Uložené
Rusi hromadne vykupujú tovar v obchodoch H&M a Ikea. Známe firmy onedlho odídu z krajiny
Zdroj: Wikimedia/High Contrast/volně k užití (ilustrační obrázek)

Odchod spoločností sa dotkne tisícok pracovníkov.

Rusi hromadne nakupujú v obchodných reťazcoch Ikea a H&M, ktoré opúšťajú ich krajinu. Známe firmy tak reagujú na vojnu na Ukrajine, ktorú rozpútal režim Vladimira Putina. 

Predaj tovaru firmy zastavili krátko po invázii na Ukrajinu a aktuálne vyprázdňujú sklady predtým, ako ukončia svoje prevádzky. Ikea predáva tovar len online, no H&M funguje napríklad aj v kamennom obchode v nákupnom centre Aviapark v Moskve. Ich regály sú stále zásobené.

Obchody od konkurencie ako Zara, Oysho, Bershka, Pull&Bear a Uniqlo majú zatvorené, no New Yorker, Finn Flare, Marks & Spencer a Mango sú stále dostupné. Miestna obyvateľka Aňa tvrdí, že sa po odchode H&M „začne obzerať po ruských značkách“. Muž menom Leonid je však rozhodnutím spoločnosti sklamaný a tvrdí, že ho „veľmi ranilo“. „Dobrý obchod odchádza,“ povedal.

Zatváranie prevádzok H&M sa v Rusku dotkne zhruba 6 000 ľudí. Podľa odhadov spoločnosti sa ich náklady na odchod z Ruska budú pohybovať okolo dvoch miliárd švédskych korún, a teda v prepočte 191,36 milióna eur. Ikea má v Rusku a v Bielorusku 15 000 zamestnancov, ale nespresnila, koľkí z nich prídu o prácu. Všetkým však zaručili šesť mesiacov mzdy a ďalšie základné výhody.

Svoje pôsobenie v Rusku už ukončila napríklad aj známa reštauračná sieť fastfoodov McDonald’s, od ktorej ruský majiteľ odkúpil 850 pobočiek a premenoval ich na Vkusno & točka (Chutne a bodka). Ikea plánuje predať svoje štyri továrne v Rusku a taktiež zatvoriť nákupné a logistické centrá v Moskve a bieloruskom Minsku.

Anketa:
Chýbali by ti na Slovensku IKEA a H&M?
Áno.
Iba IKEA.
Iba H&M.
Nie.
Áno.
46 %
130 Hlasov
Iba IKEA.
19 %
54 Hlasov
Iba H&M.
4 %
11 Hlasov
Nie.
31 %
87 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia